Udense jongeren met beperking wonen eindelijk op zichzelf: 'Hij voelt zich helemaal thuis'

Ze hebben er lang op moeten wachten, maar nu is hun wens dan eindelijk in vervulling gegaan. Veertien jonge Udenaren met een zorgvraag zijn in Het Klavier aan de Orgellaan getrokken en wonen vanaf nu eindelijk op zichzelf.

"Je gaat vanavond gewoon voor de eerste keer in je eigen huis slapen, Erin", zegt Liesbet Manders, terwijl ze de laatste hand legt aan de kamer van haar zoon. Erin woont pas een paar dagen in het Klavier, een aantal andere bewoners hebben een week geleden al hun intrek genomen. Paul Hoefs bijvoorbeeld. "Hij zit er nu een week en heeft nog geen een keer gezegd dat hij naar huis toe wil", vertelt Rob Hoefs trots. "Dan denk je toch, zo makkelijk en zo snel... Maar eigenlijk is het ook alleen maar fijn dat hij zo snel z'n draai heeft gevonden."

Lang proces aan vooraf

Anderhalf jaar geleden werd gestart met de bouw van het zorgcomplex, nadat een groep ouders de wens uitsprak voor een plek waar hun kinderen - met de juiste zorg - zelfstandig kunnen wonen. Voordat dat zover was, hebben de ouders de nodige hobbels moeten nemen. "We zijn er zes jaar mee bezig geweest om een goede plek te vinden, maar nu zijn we heel blij met wat we bereikt hebben. Het is eigenlijk precies wat we zochten, iets huiselijks met een fijn team. En ook de inrichting: het is geen instelling maar echt gewoon een thuis voor onze kinderen", aldus Hoefs.