Udense Kitty leeft al tien jaar met kanker en hoopt anderen te behoeden met boek

Ze noemt zichzelf kampioen chemokuren, Kitty Trepels van Mill (58). Door nalatigheid van haar huisarts leeft de Udense al elf jaar met kanker. Inmiddels is haar laatste wens in vervulling gegaan en heeft ze een boek uitgebracht, om anderen hiervoor te behoeden.

In het programma Focus vertelt de docente en theatermaker haar verhaal. In 2010 kreeg ze de diagnose borstkanker, nadat haar ex-huisarts haar jarenlang een mammografie weigerde, ondanks de oncologische familiegeschiedenis. Tien jaar later heeft Kitty 170 chemokuren ondergaan en kostte haar behandeling ruim twee miljoen euro.

Communicatie tussen arts en patiënt

De Udense staat al jaren op het toneel, waar ze op humoristische wijze haar verhaal vertelt. In haar debuut 'Waterval, tien jaar leven met kanker' zijn de originele scripts gebundeld en beschrijft ze op geestige en soms schrijnende wijze situaties over de communicatie tussen arts en patiënt. Het boek biedt daarmee artsen en verpleegkundigen inzicht hoe de communicatie tussen arts en patiënt beter kan verlopen. Maar ook patiënten en mensen die kerngezond zijn kunnen veel aan de aanbevelingen hebben. "Mensen kunnen hiervan leren dat als je naar de dokter gaat, je open kaart speelt en je angsten en emoties uit. Veel mensen denken dat de dokter het beter weet, maar dat is niet altijd zo. Stel je vragen, zeg waar je bang voor bent, want artsen en patiënten kunnen heel veel van elkaar leren."

Alles uit het leven halen

Hoewel Trepels Van Mil in 2016 te horen kreeg dat ze nog maximaal drie tot vijf jaar te leven had, houdt ze zich nog steeds staande. "Ik probeer te doen alsof ik geen kanker heb en leef gewoon door. Ik ben wel wat banger dat ik weer ineens omval, maar doordat de communicatie in het Radboud zo goed is, lukt het me toch om eruit te halen wat erin zit." Ze kan ook nog steeds haar werk blijven doen als docent en theatermaker. "Mijn vrienden en familie behandelen me niet als Kitty de kankerpatiënt, maar Kitty die kanker heeft, maar nog wel functioneert zoals vroeger. En zolang dat nog kan, ben ik nog blij en gelukkig. Maar er zit wel een grijs randje omheen."