advertentie Banner SNLR.nl

Udense schaapsherder niet bang voor aanval wolf: 'Wij zouden het anders aanpakken'

De wolf is terug in Brabant en houdt de gemoederen flink bezig. De afgelopen dagen richtten de beesten bij verschillende schapenhouders in de regio een bloedbad aan. Daarom zijn schaapherders Wim en Joke Jans uit Uden extra alert.

"De schapen staan in flexinetten, daar staat vier, vijfduizend volt stroom op. Het is niet zozeer dat die stroom dodelijk is, maar het geeft een enorm schrikeffect en daarmee wordt de kans kleiner dat ie (de wolf, red.) alsnog de schapen wil pakken." 

Tekst gaat verder onder de video

Bij een schaapsherder in het Brabantse dorpje Hedikhuizen heeft een wolf inmiddels al drie keer toegeslagen. Dat zou Wim Jans niet laten gebeuren. "Wij zouden het anders aanpakken, je kunt de donder op zeggen dat de wolf terugkomt als ie al schapen heeft gepakt. Als wij een aanval zouden krijgen, zouden wij de schapen minimaal een halve kilometer tot een kilometer verplaatsen, zodat de wolf eerst weer de situatie moet verkennen." En dat zal er volgens Wim Jans toe leiden dat de kans op een aanval kleiner wordt.

'Er is een kans dat de wolf over het net heen springt'

Toch is het  nooit helemaal uit te sluiten dat de wolf toeslaat. Wim Jans: "Er is zeker een kans dat de wolf over het net heen springt, want dat kunnen ze. Maar we hopen voor nu dat het de wolven voldoende afschrikt en als de ervaring leert dat deze netten niet voldoende zijn gaan we ze verhogen." Een laatste redmiddel zou nog zijn om met kuddewaakhonden te gaan werken, maar daar willen ze in Uden niet aan beginnen. "Die bewaken de kudde zo goed dat als er een wandelaar op vijf meter afstand van de schapen komt, die ook wordt aangevallen. Wij hebben geen afgesloten terrein, dus die gaan we niet gebruiken", aldus Wim Jans.