advertentie Banner SNLR.nl

Uitbreiding Q-koortsregeling voor slachtoffers

De financiële maatregel voor Q-koortsslachtoffers en nabestaanden wordt uitgebreid, dat maakte minister Bruno Bruins dinsdag bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Ook slachtoffers die besmet raakten tussen 2005 en 2012 hebben recht op een vergoeding. Ze krijgen 15.000 euro.

Voorheen hadden alleen mensen die besmet raakten in de periode tussen 2007 en 2011 recht op een vergoeding van 15.000 euro per persoon. Maar sinds een kritisch debat in maart is dit aangepast.  

Nu komen mensen die tussen 1 januari 2005 en 31 december 2012 besmet zijn met de Q-koortsbacterie ook in aanmerking voor de vergoeding. Het gaat om mensen die langdurig ernstige gevolgen ondervinden van de Q-koortsbesmetting. Volgens het RIVM is het aantal meldingen sinds 2013 weer op het niveau van voor de uitbraak van Q-koorts. 

Ook voor nabestaanden van mensen die aan acute Q-koorts zijn overleden wordt geld beschikbaar gesteld. Van de negen overleden patiënten worden de nabestaanden opgespoord. 

Screening
Sinds dit voorjaar is gestart met een screening bij mensen die in de risicogroep vallen. Zes Brabantse huisartsenpraktijken zijn hier al mee begonnen. De minister verwacht op elke honderd onderzochte patiënten twee mensen met chronische Q-koorts te zullen vinden. INmiddels zijn er bijna tweehonderd patiënten getest, maar bij geen van deze mensen is chronische Q-koorts aangetoond. Mocht bij de screening blijken dat patiënten Q-koorts hebben opgelopen tussen 2005 en 2012 dan komen zij alsnog in aanmerking voor de tegemoetkoming.