Uitgerekend De Bossche Groenen is tegen tankstation voor elektrische auto’s aan Graafsebaan

Een snellaadstation voor elektrische auto’s aan de Graafsebaan in Rosmalen is een goed idee, vond de gemeenteraad dinsdag nagenoeg unaniem. ‘Nagenoeg’, want juist De Bossche Groenen - de partij die goed omgaan met het milieu huizenhoog in het vaandel heeft - is tegen de komst van het station op deze locatie.

“De bestemming is eigenlijk groen. En dit gaat om iets duurzaams, maar we krijgen hier wel een dubbel gevoel bij”, zo stak Will Hoeben van De Bossche Groenen dinsdagavond van wal tijdens de commissievergadering ‘omgeving’. “Het is al een vervelende hoek, die het Kanaalpark tot een smal stukje drukt.” Steven Hommersom (D66) counterde: “Zijn we vergeten wat er eerder stond? Een tankstation. Dan is dit toch niet zo’n gekke plek?”

Hoeben: “Er lag ook geen kanaal vroeger. Het Kanaalpark wordt daar samengeknepen. Voor flora en fauna zou het wenselijker zijn als het wat ruimer is. En om daar dan zo’n tankstation neer te leggen..”, bleef Hoeben cryptisch, waarna hij een opsomming gaf van alle plaatsen waar – in de ogen van De Bossche Groenen – wél zo’n 'stekkertank'-station zou kunnen komen.

Dat kwam Hoeben op zijn beurt op forse kritiek van onder andere Hanneke Welten (VVD) te staan: “Dit doet De Bossche Groenen vaker. Er ligt een voorstel voor deze plek, u maakt allerlei excuses waarom het niet kan en gaat dan allerlei locaties noemen waar het wel zou kunnen. Maar dit voorstel ligt er nu. Bent u nou voor of bent u nou tegen?”

Hoeben: “Ik ben hartstikke voor elektrisch rijden en het opladen, maar ik ben tegen het stukje groen vervangen door een tankstation van elektrische auto’s. We veranderen een stuk dat de bestemming groen heeft. Daar ben ik tegen.”

Discussie

Wethouder Roy Geers ontkrachtte de opmerking van Hoeben over de locatie waar het snellaadstation moet komen: “Ik hoor hier genoemd worden dat het station in het Kanaalpark wordt gerealiseerd. Dat is totáál niet waar. Het gaat om de groenstrook vóór het bedrijfspand. En daar stellen we voor een snellaadstation te realiseren. Niet in het Kanaalpark.” “Is de wethouder het met me eens dat er meer ruimte zou mogen liggen voor het Kanaalpark?”, vroeg Hoeben daarop. “Dat is een discussie die we jaren geleden gevoerd hebben. Het pand stond er, staat er nu en staat er straks. We zien mogelijkheid een snellaadstation te realiseren. In deze regio is daar behoefte aan en op deze locatie willen we daarvoor de eerste stap zetten.”

Hoeben zegt nog te ‘broeden’ op een mogelijke motie of een amendement. De rest van de partijen was – zoals eerder al genoemd - juist goed te spreken over het plan.