advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Uitspraak: TBS met dwangverpleging voor doodsteken Rik van de Rakt

De 26-jarige Ayoub A. krijgt TBS met dwangverpleging. De rechtbank acht bewezen dat A. op 19 april 2020 Rik van de Rakt uit Heesch met een mes heeft doodgestoken op de Julianasingel in Oss.

De statushouder uit Soedan kwam in mei 2018 naar Nederland. Hij woonde net als het slachtoffer in Heesch. Omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was krijgt hij geen straf maar een maatregel: TBS met dwangverpleging.  "Traumabehandeling is essentieel omdat ze de voedingsbodem zijn voor de psychose", zegt de rechter die benadrukt dat 'verdachte de nabestaanden onherstelbaar leed en verdriet heeft aangedaan'.

Aan de nabestaanden wordt een schadevergoeding toegekend. Vader Ad van der Rakt en moeder Ingrid Lourenssen krijgen respectievelijk 17.500 en 20.000 euro voor affectieschade. Kyra, het zusje van Rik, krijgt dit niet. Ook gemaakte kosten moeten worden terugbetaald, zo oordeelde de rechter. De verdacht moet in totaal zo'n 40.000 euro aan schadevergoedingen betalen aan de nabestaanden. 

Bewijs
Op basis van getuigenverklaringen, camerabeelden en forensisch bewijs zoals de bloedsporen die alleen matchen met het DNA van verdachte en slachtoffer en het bebloede mes van de verdachte is er volgens de rechtbank én het OM 'bewezen dat de verdachte Rik van de Rakt heeft gestoken met een mes met de dood tot gevolg'.

De rechtbank neemt met dit vonnis de eis over van het Openbaar Ministerie.

Ontoerekeningsvatbaar
Deskundigen achten de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar, waardoor het delict hem niet aan te rekenen is. Hij krijgt dan ook geen straf maar een maatregel. A. lijdt volgens psychiaters en psychologen die hem onderzochten aan schizofrenie en mogelijk ook aan een post-traumatische stress-stoornis en psychoses. De verdachte verklaarde twee weken geleden zelf op zitting dat 'hij zeer angstig was op die dag (19 april) en onzichtbare dingen - slechteriken - wilden mij vermoorden.' Ook Rik van de Rakt, die toevallig op het verkeerde moment voorbij fietste aan A., werd gezien als een bedreiging die uitgeschakeld moest worden. Verdachte handelde vanuit psychotische overtuigen, zegt de rechtbank die de conclusies van deskundigen overneemt.

Volgens het OM en de rechtbank is het gevaar op herhaling van gewelddadig gedrag groot, vandaar ook dat hij TBS met dwangverpleging krijgt opgelegd. Zijn advocaat Tom Deckwitz zei twee weken in zijn pleidooi nog dat zijn cliënt 'absoluut geen TBS maatregel met dwang opgelegd wil krijgen'. De rechtbank ging daar niet in mee.

De verdachte en zijn advocaat waren niet bij de uitspraak aanwezig. Zij hebben veertien dagen de tijd om in hoger beroep te gaan tegen deze uitspraak.

Ingrid Lourenssen, de moeder van Rik, zei eerder al dat ze 'niet boos is op de verdachte omdat organisaties niet gedaan hebben wat ze hadden moeten doen'.

Rik samen met zijn moeder Ingrid