advertentie Banner SNLR.nl

Uniek: abdijtuin Uden één dag open voor vogelkunst

De nachtegaal, koekoek, waterhoen, zwartsnavelkoekoek, bonte specht en nog meer vogels. Ze spelen een rol in een kunstwerk van Jelle Mastenbroek. Voor één dag te zien in de Udense abdijtuin. 

En dat is uniek, want de kloostertuin is eigenlijk niet voor publiek toegankelijk. ''Ik kom net uit een gesprek met de zusters Birgittinessen, het is rond.'' Marcel Ploegmakers laat trots een filmpje zien van 'The Robin Who Wondered If He Was a Nightingale'.

Hij zag het kunstwerk dit jaar op Oerol, een theaterfestival op Terschelling. Ploegmakers werkt bij Museum Krona, gevestigd in één van de oudste kloosterstichtingen. De birgittijnse Abdij Maria Refugie, die in 1713 gedwongen vanuit Rosmalen naar Uden verhuisde.

Tekst gaat door onder de video.

Toestemming
Ploegmakers heeft de kunststellage waar hij zo enthousiast over is aan de zusters laten zien. Die hebben toestemming gegeven en zo wordt de kloostertuin voor één dag het decor van de bijzondere  'vogelstellage'. De tuin van het klooster leent zich perfect voor het werk van de Eindhovense kunstenaar. 

Op zaterdag 31 augustus is de kloostertuin éénmalig open, de kunstenaar is dan zelf ook aanwezig. ''Over de kosten doe ik geen uitspraken, maar het valt binnen de budgetten van het museum'', zegt Ploegmakers. Want is het niet effeciënter om zo'n bijzonder kunstwerk langer ten toon te stellen? ''Het kan alleen die ene dag, meerdere dagen wilden de kloosterbewoners niet.''