Uniek: inwoners Empel en Engelen kozen tijdens gemeenteraadsverkiezingen ook voor bestuursraad
Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart mochten inwoners van Empel en Engelen niet één, maar twee stemmen uitbrengen. Deze tweede stem was voor de bestuursraad. In Empel heeft deze nieuwe raad grootste plannen.
In Nederland zijn er maar twee bestuursraden: in Empel en Engelen. Deze raden worden om de vier jaar herkozen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Maar waarom hebben deze dorpen nog een bestuursraad en geen dorp- of wijkraad?
“Toen Empel en Engelen 51 jaar geleden bij de gemeente Den Bosch gingen horen, was er wel één voorwaarde: er moest een aparte bestuursraad komen die alle belangen in de dorpen behartigt”, vertelt Aafko Bergenhenegouwen, voorzitter van de bestuursraad Empel.
Het grootste verschil met een dorp- of wijkraad is, is dat bestuursraden gekozen moeten worden. Daar zit een groot voordeel aan volgens penningmeester van de Empelse bestuursraad, Frank van Ballegooyen: “Als je gekozen wordt door mensen uit je straat of buurt, dan heb je meer draagvlak van mensen die denken dat jij als persoon iets goeds kan betekenen voor Empel.”
Politieke beslissingen
De bestuursraad mag zelf geen politieke beslissingen nemen. Wel kan de raad een zwaarwegend advies geven aan de gemeente over belangrijke en grote onderwerpen die in het dorp spelen.
De afgelopen vier jaar had de Empelse bestuursraad vijf van die speerpunten. Twee daarvan zijn al afgerond, namelijk woningbouw en nutsvoorzieningen in Gewande.
De komende vier jaar gaat de bestuursraad zich richten op de overige drie speerpunten: de ontwikkeling van dorpsplein De Brink, de ontwikkeling van het Empels gat en verkeersveiligheid.