advertentie Banner SNLR.nl

Unox en Romeinen in expositie Mens en Maas

Een expositie over de Maas in gemeenschapshuis de Hoeve in Lith maakt duidelijk wat de overeenkomst is tussen Unox en de Romeinen.

Gevonden voorwerpen langs de oevers van de Maas maken namelijk duidelijk dat de Romeinen in de tijd voor Christus al gebruikmaakten van de vruchtbare oevers. Velen jaren later, in de twintigste eeuw, bloeide Oss dankzij vervoer via de Maas uit tot een industriestad. Onder andere Unox werd hierdoor een bekende naam.

Volgens Thea Spanjers van de expositie Mens en Maas heeft de tentoonstelling een duidelijk doel. “Het belang is dat mensen zich realiseren hoe belangrijk de rol van de Maas is geweest door de eeuwen heen.”

Het is belangrijk om te kijken naar ons verleden, want zonder verleden is er geen toekomst.

• Jan Smits, Heemkundekring

Jan Smits van de Heemkundekring in Lith sluit zich bij Spanjers aan. “Wat mensen meekrijgen is de betekenis en geschiedenis van de Maas voor onze omgeving. Het is belangrijk om te kijken naar ons verleden, want zonder verleden is er geen toekomst.”

Naast verschillende voorwerpen opgesteld in kisten, bestaat de tentoonstelling uit diverse lezingen over delen van de geschiedenis van de Maas. De expositie in Lith duurt nog tot en met 31 maart. Daarna verhuist de tentoonstelling naar Ravenstein.