Vaccinatiebereidheid in Den Bosch 'over het algemeen hoog'

Alleen in de Bossche wijken Noord, West en de Graafsepoort loopt het aantal gevaccineerde inwoners achter op het regionaal gemiddelde. De vaccinatiebereidheid in de gemeente 's-Hertogenbosch is over het algemeen hoog, laat de gemeente weten.

De partij Leefbaar 's-Hertogenbosch maakte zich zorgen om de vaccinatiebereidheid van de bevolking. 'Uit berichtgeving blijkt dat steden als Utrecht te maken hebben met een vaccinatiekloof, maar hoe zit dit in Den Bosch?' De gemeente baseert zich bij de antwoorden op cijfers van de GGD van 22 juni. Het aantal inwoners dat gevaccineerd is, is vergelijkbaar met het gemiddelde van de veiligheidsregio Brabant-Noord. Het is belangrijk om te vermelden dat het hier alleen gaat over de cijfers van de GGD. Vaccinaties gezet door huisartsen en ziekenhuizen zijn geen onderdeel van de data.

De nieuwsverhalen over een vaccinatiekloof binnen de bevolking elders in het land vlogen Leefbaar-raadsleden Paul Kagie en Rinie Mees om de oren. Vooral inwoners met een niet-Westerse achtergrond lijken zich niet te laten vaccineren tegen COVID-19. Den Bosch werd niet genoemd, maar het was wel reden voor de partij om bij het college van B en W aan de bel te trekken.

'Ik stroop mijn mouw op'

Leefbaar 's-Hertogenbosch vroeg zich ook af wat Den Bosch deed om de vaccinatiebereidheid te vergroten. Naast de landelijke vaccinatiecampagne, zorgt de GGD in Den Bosch voor verspreiding van communicatiemateriaal via social media. Ook licht de GGD de inwoners voor via de Voorlichters Eigen Taal en Cultuur in de wijk. Daarnaast versterkt de GGD lokaal de campagne “Ik stroop mijn mouw op” door sleutelfiguren te benaderen om hun vaccinatiebereidheid te posten op social media en via posters hun vaccinatiebereidheid kenbaar te maken.