Vaccinaties Noordoost-Brabant worden gegeven in Veghel

De coronavaccinaties in de regio Noordoost Brabant worden gegeven in Veghel. Er is gekozen voor een voormalig distributiecentrum van een supermarkt aan de Amert 605.

De locatie is gekozen na overleg tussen de Veiligheidsregio en een aantal gemeenten. Een geschikte locatie moet voldoen aan een checklist van voorwaarden van het RIVM. Het gaat onder meer om brandveiligheid, ventilatie, bereikbaarheid, toegankelijkheid en het aanwezig zijn van voldoende parkeerruimte. Ook moeten er voldoende mogelijkheden zijn voor de opslag van vaccinatiematerialen en persoonlijke beschermingsmiddelen.

Eerst de zorgmedewerkers

Uiterlijk 11 januari wordt gestart met het vaccineren van zorgmedewerkers. Daarna komen medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg aan de beurt. Er wordt ook zo snel mogelijk gestart met het inenten van bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. In de loop van 2021 volgen dan de medische risicogroepen en ouderen en de rest van de bevolking. Uitgaande van de totale groep 18-60 jarigen bereidt de GGD zich voor om 600.000 inwoners te vaccineren. Vanaf 11 januari wordt er 7 dagen per week gevaccineerd.

‘Jarenlange ervaring’

Therese Claassen, waarnemend directeur publieke gezondheid van de GGD Hart voor Brabant: “Als GGD hebben we jarenlange ervaring met grote vaccinatieprogramma’s. We hebben begin januari voldoende mensen klaarstaan om de vaccinatie-operatie uit te voeren. Hiervoor zetten we onze eigen mensen in aangevuld met personeel van zorginstellingen en arbodiensten waarmee wij samenwerken. Ook gaan we gebruik maken van bestaande en nieuwe samenwerkingsverbanden met externe partijen die personeel kunnen leveren. Daarnaast staan onze professionals klaar om alle vragen te beantwoorden. Wij zorgen er voor dat iedereen die met vragen zit, straks de informatie krijgt die hij of zij nodig heeft. Want vaccineren is meer dan alleen een prik zetten!”