Van Bergen, Schoenmakers en Olympia '89 winnen sportaward

Mitchell van Bergen en Bodine Schoenmakers zijn maandagavond verkozen tot sportman en sportvrouw van het jaar 2019 in de gemeente Oss. Olympia '89 werd uitgeroepen tot het beste team. 

De uitreiking van de belangrijke sportprijzen keerde na een uitstapje naar de Groene Engel terug naar waar de awardshow ooit begonnen is. Theater de Lievekamp in Oss was aan het begin van de show voor de helft gevuld, maar daar kwam al snel verandering in. Alle kampioenen uit de gemeente kregen een warm onthaal op het podium en mochten daarna plaatsnemen op de tribune. 

Sportakkoord Stimuleringsaward
De eerste uitreiking van de avond was direct een primeur. De Sportakkoord Stimuleringsaward, in het leven geroepen ter bevordering van sport en bewegen in Oss, ging naar voetbalclub Herpinia en tennisvereniging VIP uit Herpen. Zij zijn het afgelopen jaar nader tot elkaar gekomen en willen de krachten bundelen om beide sporten in het dorp hoog te houden.

Sporttalent van het jaar
Judoka Laurens Wilms kende in 2019 zijn doorbraak tussen de profs en mag zich daarom Sporttalent van het jaar noemen. In zijn leeftijdscategorie werd de inwoner van Oijen Nederlands kampioen en bij de senioren nam hij al een zilveren plak mee naar huis. 

Sportvrouw van het jaar
De winnares van de award sportvrouw van het jaar was niet aanwezig in Oss. Ondanks geduchte concurrentie van voormalig winnaar Sanne Voets trok taekwondoka Bodine Schoenmakers aan het langste eind. Schoenmakers is in Amerika vol in voorbereiding op het Olympisch kwalificatietoernooi. Een plaats bij de beste twee levert haar een ticket naar Tokio op. In 2019 haalde Schoenmakers zilver op het Europees kampioenschap. De onverwacht genomineerde Martine van Onna had de nodige fans meegenomen, maar ondanks dat ze niet had gewonnen kon de avond voor de Nederlands kampioen langebaanzwemmen voor masters niet meer stuk.

Sportman van het jaar
Voetballer Mitchell van Bergen is misschien wel een van de snelste voetballers van Nederland, werd benoemd op het podium. Door zijn sterke dribbels en mooie aanvallende acties scoorde de aanvaller van sc Heerenveen vorig seizoen zeven goals. Reden genoeg voor de jury om de Ossenaar uit te roepen tot Sportman van het jaar 2019. Hij liet daarbij nationaal handboogkampioen Jan van Tongeren en trampolinetalent Milco Abrahams achter zich. Van Tongeren maakte op het podium bekend dat hij van de bondscoach te horen heeft gekregen reserve te zijn voor het Nederlands team dat mee mag doen aan de Olympische Spelen komende zomer. 

Sportteam van het jaar
Nadat de presentator van het Sport Expertise Centrum ook de aanwezigen in de zaal nog even liet bewegen, kon wethouder Kees van Geffen de laatste prijs van de avond uitreiken. Het sporteam van het jaar 2019 is Olympia '89, dat na een slopende play-off reeks eindelijk wist te promoveren naar de Eredivisie. De handballers spelen nu op het hoogste nationale niveau. De andere kanshebbers, TOP Oss en O.S.S. '20, gingen met lege handen naar huis.

advertentie

Lees ook deze artikelen