Van lijkenhuisje naar museum: het Knekelhuisje is in oude glorie hersteld
De oude ruïne langs de Petruskerk in Uden is niet meer terug te herkennen. Het Knekelhuisje, dat al jaren verborgen zat onder begroeiing, is volledig gerestaureerd en er zijn grootse plannen voor het historische monument.
Het huisje langs de Petruskerk kreeg decennia geleden haar naam, toen er in 1962 tijdelijk botten (knekels) werden opgeslagen, omdat er een nieuwe plek voor het kerkhof werd gezocht. De laatste jaren werd het gebruikt als opslagruimte voor de kerk en raakte het steeds meer vervallen. Toen in 2015 even sprake was van een verlegging van de Pastoor Spieringsstraat, besloot de gemeente het over te kopen. Het bestemmingsplan werd aangepast en het 'lelijke' Knekelhuisje was rijp voor de sloop.
Opknapbeurt
Toen het gilde dat te horen kreeg, heeft ze ervoor gestreden om het erfgoed te behouden en het in ere te herstellen. Voor het symbolische bedrag van 1 euro werd het van de gemeente overgekocht en met geld van sponsoren en behulp van vrijwilligers is het helemaal gerestaureerd. Er moest een heel nieuw dak op, de muren zijn op de oude manier gestuct, er zijn nieuwe vloeren in gelegd en er is elektriciteit aangelegd. Jeroen Kuitert, voorzitter van gilde Uden is apetrots: "Wij zijn begonnen met reacties van 'ach, stoot het toch om, waar zijn jullie toch mee begonnen, het is zo lelijk, dat wordt helemaal niks. En nu hoef ik hoef de deur maar open te zetten en mensen komen spontaan binnen, zo mooi vinden ze het."
Nieuwe trouwlocatie voor de gemeente?
Het Knekelhuisje moet een multifunctionele plek worden, waar vergaderingen en exposities gehouden kunnen worden. En nu de gemeente nog op zoek is naar een nieuwe trouwlocatie, gaat het gilde graag met ze in gesprek. "Het is niet zo dat we hier kerkelijke dingen hebben, dat mag ook niet, maar als iemand zou trouwen met ongeveer twintig personen, zou dat hier kunnen", lacht Tina Verstagen. "Dat lijkt mij een heel mooi toekomstplan."
Udens museum
Op de bovenste verdieping wil het gilde een museum maken. "Wij hebben hier in Uden wel een mooi museum, maar geen items van het echte oude Uden." Ze verwijst naar de geschiedenis van het knekelhuisje zelf en een Facebookpagina waar Udenaren regelmatig oude foto's op plaatsen. "Daar zetten mensen prachtige foto's op, maar niemand die dat ziet, als je niet lid bent. Daarvoor kunnen ze straks hier in het Knekelhuisje terecht." De iconische gebouwen van de inmiddels overleden Jan Hoefs krijgen er bijvoorbeeld ook een plekje.