Van peperdure e-bike tot koopje bij de kringloop

Alle fietsen die achterblijven in het fietsdepot,  eindigen uiteindelijk bij kringloopwinkel Vindingrijk. Hier komen de peperdure e-bikes als koopjes terecht. 

Eerder werd duidelijk dat er veel kostbare fietsen staan te verroesten in het Bossche fietsdepot. Deze en andere fietsen die niet worden opgehaald door hun eigenaren, gaan door naar Vindingrijk. Op die manier ontvangt de kringloop zo'n tweeduizend fietsen per jaar. "En dan zijn er ongeveer duizend fietsen waar we gelijk al niets mee kunnen. Dan houden we dus zo'n negenhonderdvijftig fietsen over, die we opknappen en verkopen", legt Marco van Overbeek van Vindingrijk uit.

Mooie modellen
Ook hier zien ze vaak mooie, nieuwe modellen binnenkomen. De verbazing is groot. "Mensen krijgen gewoon maanden de tijd om hun fiets op te halen bij de gemeente, maar we maken het ook hier mee dat er echt hele goeie modellen van hooguit een paar jaar oud binnenkomen", aldus Van Overbeek. Ook fietsenmaker Rudi van Breemen herkent dit. "Soms ben je aan het sleutelen aan fietsen die we gewoon voor een paar honderd euro kunnen verkopen in de winkel. Dat zijn echt wel de bovengemiddeld goede fietsen", legt hij uit. De gemiddelde verkoopprijs van een fiets bij Vindingrijk ligt tussen de 100 en 150 euro. 

Tekst loopt door onder video

Sleutelen
Peperdure e-bike of stationsfiets, alle fietsen die bij Rudi en Marco binnenkomen worden nagekeken. "Alle fietsen die wij verkopen, met uitzondering van de 'opknappertjes', moeten natuurlijk wel ook echt de weg op kunnen. Dus we vervangen bijvoorbeeld altijd de remkabels, checken altijd het licht en de trappers", licht Van Overbeek toe.

Met oude onderdelen van wrakken krijgt de fiets die jij in alle haast verkeerd hebt gestald, op die manier toch nog een nieuwe eigenaar. 

Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dtv, Omroep Venlo, Studio040 en WOS Media werken gezamenlijk aan lokale onderzoeksjournalistiek.

advertentie

Lees ook deze artikelen