advertentie Banner SNLR.nl

Van Tilburg maakt 1250 mondkapjes voor buurtzorg

In het vermaakatelier van Van Tilburg in Nistelrode worden sinds donderdag mondkapjes gemaakt voor de zorg in de buurt.

"Vanwege de coronamaatregelen hebben we op 19 maart de deuren van de zaak moeten sluiten. Eigenlijk hadden we al snel het idee om mondkapjes te gaan maken omdat de nood zo hoog was", vertelt eigenaar Peter van Tilburg.

1250 mondkapjes
"We kwamen in contact met een groep vrijwilligers in Brakel die mondkapjes hadden gemaakt. Daar was nog materiaal over voor 1250 stuks. Die maken wij nu. Het model is niet geschikt voor het ziekenhuis, maar wel goed voor particulier gebruik en kleinschalige zorginstellingen in de buurt. Daar gaat het ook naartoe."

Steentje bijdragen
Van Tilburg verwacht dat de 1250 mondkapjes midden volgende week klaar zijn. "Vanwege social distancing mogen er maar vijftien coupeuses aan het werk in het naaiatelier. Of we er nog meer gaan maken hangt af van de vraag. Ik heb begrepen dat er weer ladingen mondkapjes zijn geleverd, dus dat bekijken we na woensdag nog."

Ik zit 42 jaar in het vak en heb wel wat crisisjes meegemaakt. Maar dat was 'peanuts' bij wat er nu aan de orde is.

• Peter van TIlburg

Zwartste dag
De modewinkels van Van Tilburg zijn zeker nog tot 6 april dicht. "Dat we moesten sluiten is begrijpelijk maar dit zijn de zwartste dagen in mijn leven. Ik zit 42 jaar in het vak en heb wel wat crisisjes meegemaakt. Maar dat was 'peanuts' bij wat er nu aan de orde is", zegt Peter van Tilburg die laat weten dat hij er best wel eens een uurtje wakker van ligt.

Volgens hem worden de economische gevolgen van deze coronacrisis schromelijk onderschat. "Op dit moment zijn 40 tot 50 mensen nog aan het werk, vooral met de administratie en online-bestelling, maar meer dan 500 medewerkers zitten thuis. De kosten lopen door en er komt zo goed als niks binnen, alleen via online bestellingen wat."

Peter van Tilburg zegt in ieder geval blij te zijn dat Van Tilburg op deze manier een steentje kan bijdragen aan de volksgezondheid.