advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Van Toorenburg stopt als Tweede Kamerlid: 'Ik wil plaatsmaken voor fantastisch nieuw Brabants talent'

Madeleine van Toorenburg stopt na de verkiezingen in maart 2021 als Tweede Kamerlid. "Als mijn hele generatie tot de dood blijft zitten, wat voor levendige partij hou je dan over?", zegt de 52-jarige CDA-politica uit Rosmalen.

Het besluit om na veertien jaar te stoppen viel kort geleden. "Met de verkiezingen in aantocht ga je de balans opmaken: ga je nog vier jaar door of niet? Met het fantastische talent uit Brabant dat er aankomt, wil ik graag plaatsmaken." Namen wil Van Toorenburg nu nog niet noemen.

Lokale politiek
Wat ze na maart 2021 gaat doen, weet ze nu nog niet. Is de lokale politiek een optie? "Ik heb al veel leuke berichten gekregen met de vraag om te komen praten en koffiedrinken, maar ben nu niet met mezelf bezig. Mijn volle aandacht is nog bij Den Haag waar ik nog een aantal dingen goed wil afmaken. Ik ben druk met initiatiefwetten, onder meer over het ongestraft beelden maken van slachtoffers, het verbod op motorclubs en straatintimidatie."

Slachtoffers
Veertien jaar lang reed ze op en neer van Rosmalen naar Den Haag. Haar aandacht voor slachtoffers en nabestaanden loopt als een rode draad door haar Tweede Kamer-carrière. "Schadevergoedingen voor slachtoffers en kinderen die nabestaanden zijn van geweldslachtoffers is wat me het meest heeft geraakt. En het voorzitterschap van de parlementaire enquêtecommissie naar de Fyra-treinverbinding tussen Nederland en België was een bijzondere ervaring."

Mailbox vol scheldkanonnades
Het plezierig samenwerken met collega's en samen dingen voor elkaar krijgen is wat energie geeft en wat Madeleine van Toorenburg het meest zal gaan missen. "Een mailbox vol scheldkanonnades is in ieder geval iets dat ik het minst ga missen. Zoals nu van die onterechte berichten als: 'lekker tot je pensioen van je wachtgeld genieten', sommigen weten niet dat dat niet meer zo werkt."