Veel concrete voornemens in nieuw Bosch’ bestuursakkoord
De bouw van zestien windmolens in de Duurzame Polder, de realisatie van een rondweg in de Groote Wielen en een extra coffeeshop aan een uitvalsweg van de gemeente. Een greep uit de concrete plannen in het nieuwe bestuursakkoord, dat is opgesteld door de onderhandelaars van D66, VVD, GroenLinks, Rosmalens Belang, CDA en PvdA.
De nieuw gevormde coalitie heeft grootse plannen en uitdagingen voor de komende vier jaar in de gemeente. Zo willen de partijen voor 2030 zestien windmolens laten bouwen in de Duurzame Polder, binnen de bestaande randvoorwaarden. Dat staat nu duidelijk als streven in het akkoord. En in het stuk, dat dinsdagavond werd gepresenteerd in het Design Museum, staan dus meer duidelijke plannen.
(Tekst loopt door onder de video)
Coffeeshopbeleid
Al lange tijd ondervinden winkeliers, winkelend publiek en inwoners overlast van de coffeeshops in de Bossche binnenstad. Een extra coffeeshop aan een uitvalsweg van de gemeente zou moeten zorgen voor een betere spreiding van coffeeshops en het tegengaan van overlast, met name in de Hinthamerstraat. Hiermee hopen de partijen ook bestaande coffeeshops in beweging krijgen.
Wonen
Een van de uitdagingen de komende vier jaar is wonen. Er liggen al lange tijd plannen om appartementen te bouwen in het Annapark en op de Brabantbad-locatie. Vanwege de wooncrisis willen de partijen deze plannen, ondanks kritiek van buurtbewoners, doorzetten.
De bouwlocatie de Meerendonk is voor de partijen voor de langere termijn interessant, maar realisatie vóór 2030 zou niet reëel zijn vanwege de complexiteit van het gebied. Wel wordt een geldbedrag gereserveerd om te onderzoeken wat er mogelijk is.
Verkeer
Voor de Groote Wielen heeft de coalitie ook grote ambities op het gebied van woningbouw, maar dat is alleen mogelijk als de ontsluiting van de nieuwe wijk goed wordt geregeld. De gemeente gaat daarom een rondweg realiseren rond de Groote Wielen. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in de westelijke ontsluiting naar de snelweg A2.
De Tolbruggarage verdwijnt definitief voor winkelend publiek en andere bezoekers aan de Bossche binnenstad. Echter, in de herontwikkeling van het Gasthuiskwartier, stellen de partijen als voorwaarde dat de parkeerkelder behouden blijft voor gasten van het naastgelegen Hotel Central.
Ook wordt gewerkt aan een betere bereikbaarheid van Nuland en Vinkel. Volgens Stichting Seniorenbus is het gebruik van het OV voor veel 55-plussers een probleem. Daarom investeert de coalitie in twee nieuwe voertuigen voor de stichting.
Recreatie
Bij de Zuiderplas komt een nieuwe vaste horecavoorziening gericht op een breed publiek. De huidige Beach Bar aan de zwemplas zou na het zomerseizoen van 2023 tegen de vlakte gaan, omdat deze aan het eind van zijn levensduur zou zijn. Maar deze blijft tot de nieuwe voorziening er is, in gebruik.
Bij andere recreatieplekken in de gemeente, zoals het Engelermeer, de Citadel en het Zuiderpark komen in de toekomst mogelijk grotere evenementen. Volgens de partijen zouden activiteiten zoals festivals op deze locaties nieuwe doelgroepen, waaronder jongeren, aanspreken.
Cultuur
Er werd al meerdere keren over gesproken: de verhuizing van het Design Museum. Dat gaat de komende jaren definitief gebeuren. De gemeente reserveert daar een geldbedrag voor.
Daarnaast wil de coalitie op meerdere manieren inzetten op kunst en cultuur. Om inwoners, met name kinderen, te motiveren om aan de slag te gaan met amateurkunst, wordt een meerjarige campagne opgezet. Daarnaast wordt een pilot gestart met een cultuurverkenner. Die krijgt als taak om makers, organisaties en overheid met elkaar te verbinden en nieuwe initiatieven verder te helpen.
In 2024 introduceert de gemeente de ‘Bossche Pas’. Inwoners kunnen de pas gebruiken voor onder meer sport, cultuur en evenementen. Iedereen kan deze pas aanschaffen, maar voor inwoners in armoede is het gratis.
Wie gaat dat betalen?
Genoeg mooie plannen dus bij het nieuwe college maar die moeten natuurlijk ook financieel haalbaar zijn. Volgens het college staat de gemeente er goed voor wat betreft het vermogen en de reserves. Uitgangspunt is dat plannen alleen worden uitgevoerd als er op dat moment geld voor is. Ook moet er altijd geld overblijven om risico’s op te vangen.
Om extra geld binnen te krijgen gaat de OZB voor de inwoners met 10 procent omhoog. Ook komt er een verhoging van de toeristenbelasting. De totale woonlasten voor de Bosschenaren moeten binnen de perken blijven. Dat kan volgens B en W door de energietoeslag en door het kwijtschelden van heffingen voor de laagste inkomens. In totaal blijven de woonlasten in Den Bosch onder het gemiddelde van vergelijkbare steden.
Geld voor energiebesparing
In 2024 wil het college een deel van het geld dat is verdiend met de verkoop van Essent gaan gebruiken voor investeringen. Van de beschikbare 31,3 miljoen euro wordt de helft gestort in een energiebesparingsfonds. Daarmee moet de energietransitie versneld worden en worden mensen geholpen met het omlaag brengen van de energierekening. De andere helft wordt gebruikt voor interne financiering zodat de gemeente geen geld hoeft te lenen bij een andere partij. Dat levert weer rentevoordeel op dat wordt toegevoegd aan de algemene middelen.
Hoe de financiële positie van de gemeente er de komende jaren uit komt te zien, is ook nog afhankelijk van de bijdragen vanuit het Gemeentefonds van het Rijk. Het kan dus zijn dat bepaalde doelen nog moeten worden bijgesteld.
De zes beoogd wethouders worden volgende week, op 31 mei, geïnstalleerd tijdens de gemeenteraadsvergadering.