Veel meldingen over eikenprocessierups

Den Bosch heeft last van een grootschalige plaag van de eikenprocessierups.

De gemeente krijgt veel meldingen binnen van overlast door de eikenprocessierups. De plaag is zo groot dat niet alle meldingen direct kunnen worden opgepakt. De bestrijder die de gemeente inhuurt, maakt in ieder geval overuren om het beestje te bestrijden.
 
De gemeente is al in mei begonnen met het bestrijden van de rups. Toen werden de eerste nesten leeggezogen. Dit betekent overigens niet dat er op die plek geen nesten meer kunnen ontstaan. Nesten rondom kindcentra, sportparken, recreatiegebieden, evenementen en begraafplaatsen behandeld de gemeente als eerste.  
 
Wat is een eikenprocessierups eigenlijk?
Deze specifieke rups is de larve van een nachtvlinder. Haar eitjes bevinden zich vooral bovenin de eikenbomen. Vanaf half april tot begin mei komen de eitjes uit. Hierna vervelt de eikenprocessierups een aantal keer. Na drie keer vervellen, krijgen de eikenprocessierupsen brandharen. Deze kunnen voor gezondheidsklachten zorgen bij mens en dier.
 
Na een aantal vervellingen komen de rupsen in groepjes samen en vormen een nest. ’s Nachts gaan ze ‘in processie’ op zoek naar voedsel.

advertentie

Lees ook deze artikelen