Veiligheidsregio Brabant-Noord: ‘Helaas hebben wij het hoogste aantal coronabesmettingen’

De veiligheidsregio Brabant-Noord, waaronder de gemeenten Oss, Bernheze, Den Bosch en Uden vallen, heeft de meeste coronabesmettingen van Nederland. Burgemeesters Wobine Buijs (Oss) en Jack Mikkers (Den Bosch) praten over de actuele situatie rondom het coronavirus in het programma Focus.

Voorzitter van de veiligheidsregio Jack Mikkers stelt dat Brabant-Noord op de eerste plek staat van het hoogste aantal besmettingen. “We merken dat steeds meer kinderen en jongeren 19 tot 29 jaar besmet zijn”, aldus Mikkers. “Gelukkig hebben wel ruim 30.000 ouderen in onze regio beide prikken al hebben gehad en dat aantal gaat dagelijks omhoog." 

Het hoge aantal besmettingen is opvallend, als we kijken naar de immuniteit van inwoners. Ruim 26 procent van alle inwoners van de veiligheidsregio Brabant-Noord is immuun ten opzichte van 21 van de rest van Nederland. Daarbij is de bereidheid in de regio om te vaccineren hoog. “En toch loopt het aantal besmettingen op”, constateert Mikkers. “De enige constatering is dat mensen geen anderhalve meter afstand houden”, vult burgemeester Wobine Buijs aan.

Als je kijkt naar het nalevingsgedrag, heeft de avondklok goed gewerkt volgens Mikkers. Echter, de burgmeester zag wel dat er ondergrondse feestjes plaatsvonden of mensen die bleven slapen tot minimaal half 5. “Mensen zijn heel close in onze regio. Ze houden van Brabantse gezelligheid”, aldus Buijs.

Bewustzijn

Buijs heeft niet het idee dat het bewustzijn onder de bevolking niet groot genoeg is, maar niet alle doelgroepen worden bereikt met de voorlichting en het belang van voorzorgsmaatregelen. “Iedereen moet goed weten wat er speelt en iedereen moet bewust zijn van de risico’s die ze nemen.” Mikkers vult aan: “We moeten ook kijken welk instrument we gebruiken om de samenleving te bereiken. De GGD werkt daarin veel beter dan bijvoorbeeld een spotje op tv of een advertentie in de krant.”

Versoepelingen

Mikkers en Buijs hebben beiden een rol in de veiligheidsregio. Hiervoor hebben zij regelmatig overleg met de landelijke politiek. “We hebben als Nederland ervoor gekozen dat het OMT-advies leidend is, maar er is naast een zorgcrisis ook een economische en maatschappelijke crisis”, stelt Mikkers. “Als burgemeester zijn wij verantwoordelijk om dat kenbaar te maken bij het kabinet.”

Er moet bij de versoepelingen daarom breder worden gekeken dan alleen naar het zorgaspect. “Een belangrijke versoepeling was het heropenen van de terrassen. Ik wil liever dat mensen op het terras kunnen zitten, waar het personeel zorgt dat de tafels genoeg uit elkaar staan dan dat de parken vol zitten of de jeugd die met zijn allen om een tafel zit”, aldus Buijs. De burgemeesters hopen 18 mei op nieuwe versoepelingen, mits dat verantwoord is.