advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Verdachten Operatie Alfa voor de rechter

Een pro forma zitting van zeven uur in totaal. Dat gebeurt niet vaak, maar in de zaak van Martien R. is alles een beetje anders. 

Door het vervoer van de verdachten naar de rechtbank duurde het maandag allemaal wat langer dan gepland. De zaak heeft veel pers naar de rechtbank in Den Bosch getrokken. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over wat er wel of niet gefilmd mag worden. 

Martien R.

Hoofdverdachte Martien R. en zijn zoon en de vijf andere verdachten zijn zelf ook aanwezig in de rechtszaal. Martien R. groette bij binnenkomst nog even wat bekenden op de publieke tribune. De officier van justitie vermeldde bij het begin van de pro formazitting waar de verdachten van worden beschuldigd. Het gaat om cocaïnehandel, diefstal, verhandelen van vuurwapens en het produceren en verhandelen van drugs. Ook worden ze verdacht van witwassen en geweldpleging. Martien R. trad volgens het OM op als leider van de criminele organisatie.

Verder onderzoek

Tijdens de zitting wordt uitgelegd hoe het staat met het onderzoek en hoe dat nu verder gaat verlopen. Het gaat dan onder meer over het horen van getuigen, het spreken met verdachten en onderzoeken van sporen. Het OM geeft aan dat de advocaten de beschikking krijgen over al het beschikbare beeld- en geluidmateriaal dat tijdens het onderzoek is verzameld. De gesprekken worden op een harde schijf gezet voor de verdediging.

Tekst gaat verder onder de video.

 

Deelonderzoeken

De officier van justitie gaf uitleg over hoe het onderzoek is aangepakt. Er zijn de afgelopen jaren al verschillende deelonderzoeken geweest. Tussen 2015 en 2017 kreeg de politie al regelmatig informatie over criminele activiteiten. Bij een inval werden toen al materialen gevonden die gelinkt konden worden aan Martien R, zoals verdovende middelen en vals geld, zo stelt de officier van justitie.

'De schuur'

Volgens het OM speelde 'de schuur', op het terrein van het woonwagenkamp, een belangrijke rol binnen de criminele organisatie. Martien R. zou het zien als zijn 'kantoor' en hij zou daar bijna dagelijks zijn geweest. Ook de andere verdachten en buitenlandse gasten kwamen daar vaak. Van de handelingen die daar plaatsvonden heeft het OM het nodige video- en audiomateriaal, zo werd duidelijk tijdens de zitting.

Het OM schetste een beeld van hoe er door de organisatie werd gehandeld in drugs en hoe geweld en bedreiging werd gebruikt om geld los te krijgen. Daarvoor was bijvoorbeeld een vechtsporter beschikbaar die ingezet kon worden. De woning van Martien R. in Berghem is volgens het OM gekocht met geld dat werd witgewassen via een Bulgaarse firma. Ook de verborgen opslagruimte op het terrein van het kamp aan de Hoogheuvelstraat komt ter sprake. Daar werden diverse automatische vuurwapens gevonden, waaronder een Spectre M4.

'Geen Holleeder'

Advocaat Jan Hein Kuijpers van Martien R. probeerde vervolgens in zijn betoog het verhaal van het OM onderuit te halen. "Mijn cliënt is geen Holleeder of Soerel", zo liet hij weten. Volgens Kuijpers wil het OM een beeld neerzetten in de media en klopt daar niks van, ook al is zijn cliënt misschien geen 'koorknaapje'. Kuijpers stelde dat het feit dat zijn cliënt in het verleden al van meerdere aanklachten is vrijgesproken nu de aanleiding was voor de huidige onderzoeken. "De verdenkingen berusten op drijfzand en er is enkel een onderzoek gestart omdat het gaat om de familie R., aldus Kuijpers.

'The boss van Oss'

De advocaat vindt dat de opsporingsmethoden van het OM veel te ver zijn gegaan. Daar zijn strenge regels voor en Kuijpers betwijfelt of men zich daar wel aan heeft gehouden. Hij wijst erop dat er geen getuigenverklaringen zijn en ook geen DNA-materiaal. Kuijpers benadrukt nog maar eens dat Martien R. geen 'godfather' is: "Je zou hem hooguit 'the boss van Oss' kunnen noemen."

Advocaat Kuijpers staat erop dat hij toegang krijgt tot alles wat in de afgelopen drie jaar is opgenomen en wel in de juiste chronologische volgorde. Zonder beperkingen en embargo. Ook wil hij alle beelden hebben die opgenomen zijn van de verborgen ruimtes. De advocaat probeerde in zijn betoog duidelijk te maken dat het bewijsmateriaal van het OM lang niet zo sterk is als ze zelf denkt.

Reactie OM

Na een pauze mocht het OM weer reageren op het betoog van advocaat Jan Hein Kuijpers. De officier van justitie wijst de kritiek dat er sprake zou zijn van een media-spektakel van de hand. De media zijn daar zelf verantwoordelijk voor, aldus de officier. Het OM verzet zich ook tegen het horen van andere getuigen dan de medeverdachten omdat het onderzoek nog niet is afgerond. Volgens het OM is er ook geen enkele reden om de voorlopige hechtenis van Martien R. te schorsen. Dit omdat er volgens het OM genoeg bewijs is dat hij is betrokken bij een cocaïnezaak in België.

Toon R.

De volgende advocaat die aan het woord kwam is Klaas van Gijssel die verdachte Toon R. verdedigt, de broer van Martien R. Net als Kuijpers plaatste hij vraagtekens bij het plaatsen van afluisterapparatuur tijdens het onderzoek. Ook vindt hij dat de zaak veel te lang duurt. Hij wil dat het OM binnen een maand een dossier aanlevert. Zijn cliënt zit volgens hem vast op basis van 'vage informatie'. Het OM gaf aan dat het nu eenmaal lang duurt om zo'n omvangrijk dossier digitaal beschikbaar te stellen. Eerder dan april kan daarom niet, aldus het OM. Het OM wil ook niet dat de voorlopige hechtenis van Toon R. wordt opgeheven. Dit omdat het inmiddels bekende schuurtje/kantoor op zijn terrein staat.

Anton R.

De zoon van Martien R., Anton, wordt bijgestaan door advocaat Febé Schoolderman. Ook zij vraagt zich af waar het echte bewijs tegen haar cliënt is. Hij is volgens haar maar sporadisch te vinden in het dossier. Schoolderman dringt er bij het OM ook op aan om haast te maken. Het OM zegt ook hier dat ze haar best doet om zo snel mogelijk het dossier rond te krijgen.

De advocaten van de andere verdachten in deze zaak voerden over het algemeen dezelfde argumenten aan. Ze stelden vraagtekens bij het bewijsmateriaal en vinden dat hun cliënten maar weinig voorkomen in de dossiers van het OM. Ze wilden daarmee aangeven dat hun cliënten geen grote rol speelden in de organisatie.

Martien R. aan het woord

Aan het eind van de zitting nam ook hoofdverdachte Martien R. zelf nog even het woord. Dat werd uiteindelijk één grote aanklacht tegen OM en politie. Hij beklaagde zich over 'stemmingmakerij' in de media die wordt gevoed door politie en justitie. Hij benadrukte dat hij in het verleden al diverse keren is aangeklaagd maar steeds is vrijgesproken omdat er geen bewijs was, zoals gebeurde in de zaak van de dodelijke schietpartij op de A73. Volgens Martien R. zijn ze bij de politie 'slechte verliezers'. De politie brengt bewust verkeerde informatie naar buiten om een oorlog tussen woonwagenbewoners te ontketenen, aldus Martien R. in zijn betoog.

Het voorarrest van alle verdachten in de zaak werd uiteindelijk gehandhaafd. In ieder geval tot aan de regiezitting in mei. Dat geldt ook voor Martien N, ondanks het feit dat zijn moeder ernstig ziek is. Volgens de rechters weegt het maatschappelijk belang zwaarder.