Verdeeld CDA zorgt voor onrust rond fusie: 'Het wordt lastig om hem op andere gedachten te brengen'

Het CDA in Uden is voor de fusie met Landerd zoals ie er nu ligt, in Oss zijn ze tegen en de CDA-fractie in Landerd zit er tussenin. De partij zit totaal niet op één lijn en zo ligt de fusie nu voor de zoveelste keer onder een vergrootglas.

Dat blijkt als CDA-kamerlid Harry van der Molen tijdens het Tweede Kamer-debat aan de minister betoogt  dat de inwoners van Schaijk liever bij Oss gevoegd worden. Samen met GroenLinks diende hij vorige week een amendement in, waarmee bij voldoende stemmen een regelrechte streep gezet zou worden door de fusie. 

"Dat kwam voor ons ook als een verrassing", vertelt CDA Landerd-fractievoorzitter Sybren Reitsma. "We hadden wel iets verwacht, maar niet dat er een amendement zou komen." Het CDA in Landerd had graag gezien dat de inwoners van Schaijk met een referendum alsnog gehoord zouden worden. Voor het Tweede Kamerdebat had hij nog contact gehad met Van der Molen en is dat ook ter sprake gekomen. "Ja, of hij daar conclusies uit getrokken heeft, weet ik niet. Hij zou het nog terugkoppelen en heeft dat niet gedaan. Echt netjes is dat niet."

Mari van Kilsdonk, fractievoorzitter van de Osse CDA, had van te voren ook gesprekken gevoerd met Van der Molen. "We hebben een brief aan hem geschreven, waarin we duidelijk uiteenzetten hoe het CDA Oss hierover denkt. En ja, er zijn wel gesprekken geweest van te voren. Maar hij maakt op basis van die gesprekken zelf de beslissing wat hij met deze informatie doet". 

De Tweede Kamer stemt volgende week donderdag over het amendement. In de tussentijd proberen de lokale fracties van het CDA nog in gesprek te gaan met Harry van der Molen. "Daarin proberen we hem op andere gedachten te brengen, maar dat zal heel erg lastig zijn", vertelt Maurits van Den Bosch van CDA Uden. "Maar mijn boodschap zal vooral zijn: het amendement doet geen recht aan het doel dat je wilt bereiken. Ze vinden het belangrijk dat het van onderop komt en nu wordt vanuit Den Haag opgelegd dat Schaijk naar Oss gaat. Dat is voor mij onbestaanbaar." 

CDA-Kamerlid Harry van der Molen, die het amendement indiende om Schaijk bij Oss te voegen, was niet bereikbaar voor een reactie.