Verdihuis merkt geen afname aantal daklozen, ondanks cijfers CBS
Uit cijfers van het CBS blijkt dat er minder daklozen zijn. Hierdoor zou de druk op opvanglocaties zoals het Verdihuis af moeten nemen, maar daar merken ze er nog helemaal niks van. Daar wachten ze op de resultaten van de ETHOS-meting die 5 oktober gepresenteerd worden.
Deze ETHOS-telling onderzoekt namelijk meer dan alleen de opvanglocaties en andere gebruikelijke instanties. Zo wordt er letterlijk geteld bij bijvoorbeeld zorginstellingen, hotels en auto’s die een langere periode stilstaan. Daardoor krijgen hulpinstanties een realistischer beeld van mensen die, al dan niet tijdelijk, zonder eigen woning zitten. En dat, zo is het idee, gaat helpen bij het voorkomen dat iemand op straat belandt. Bij deze methode wordt er dan ook gesproken van dak- en thuislozen.
(De tekst gaat verder onder de video.)
In het voorjaar begon de ETHOS-meting, een methode van het Kansfonds en de Hogeschool van Utrecht, in de regio’s Oss en Den Bosch. Hiermee zijn de twee een voorloper op de rest van Nederland. Directeur van het Verdihuis Han Kremers hoopt dat de rest van het land deze methode gaat overnemen.
Schatting in plaats van telling
Begin 2022 waren er volgens het CBS naar schatting 26,6 duizend dakloze mensen tussen de 18 en 65 jaar. Dit zou minder zijn dan in de jaren ervoor. Maar deze cijfers zijn volgens Kremers een schatting, geen telling en stroken daardoor niet met de realiteit. Dit geldt niet alleen voor het Verdihuis, maar ook voor instelling in de provincie of zelfs landelijk.
“Wij merken geen afname in mensen die een beroep op ons doen. De druk is nog even hoog, zeker bij de nachtopvang en de laagdrempelige inloop”, vertelt hij. “Wij merken ook dat mensen nog steeds dolend zijn en niet zelfstandig voor huisvesting kunnen zorgen. Daar speelt de stand van de woningmarkt ook een rol in. Ik denk niet als je om je heen kijkt je ziet dat de wereld een flink stuk beter is dan vorig jaar.”
Overbodig
Wat de vervolgstap wordt als de resultaten gepresenteerd worden is nog niet duidelijk. “Het gaat vooral helpen bij de preventieve aanpak denk ik. Als we voortijdig deze mensen in kaart kunnen brengen is het misschien niet nodig om ze naar een noodopvang te sturen en een betere oplossing te zoeken. Als deze methode er voor zorgt dat wij minder nodig zijn dan zou dat een hele mooie toekomst betekenen voor het Verdihuis. Als zorgverlener roep je namelijk continu dat je uiteindelijk overbodig moet worden”, sluit hij af.