‘Vergeten Bossche filosoof moet blijvende herinnering krijgen’
Er moet in Den Bosch een blijvende herinnering komen aan filosoof Jacob Moleschott die bijna 200 jaar geleden in deze stad werd geboren. Dat verzoek doen zeven Brabantse filosofen aan de Bossche gemeenteraad.
Moleschott is bij het grote publiek misschien niet bekend, toch was hij een grote Europese denker, aldus de briefschrijvers. Hij was de eerste filosoof die aandacht vroeg voor de materiële behoeften van de gewone bevolking. Iedereen kan zichzelf ontwikkelen, ongeacht cultuur, sekse of klasse, als mensen maar goede voeding en onderwijs krijgen, zo was de gedachte. "Moleschott was de eerste die pleitte voor stemrecht voor vrouwen en recht op echtscheiding. Hij was een echte emancipator", vertelt Frans van Gaal, de initiatiefnemer van de actie.
Moleschott werkte behalve in Nederland ook in Duitsland, Zwitserland en Italië.
Borstbeeld
De Brabantse filosofen vinden het gedachtegoed van Moleschott in deze tijd van corona- en klimaatcrisis weer heel actueel. Daarom willen ze in het jaar van zijn 200ste geboortedag met de gemeente in gesprek over een feestelijke viering en over een blijvende herinnering in de stad. Ze denken zelf aan een afgietsel van het borstbeeld van Moleschott dat staat in de universiteit van Rome. Van Gaal: "En die kan dan op een betekenisvolle plek in Den Bosch komen te staan. Dat lijkt me wel heel mooi."
De briefschrijvers zijn Ronald van Raak, Daan Roovers, Joep Dohmen, Wouter van Gils, Han van Ruler, Maureen Sie en Ruud Welten.