Vergunningstelsel voor deelscooters- en fietsen: ‘Zo min mogelijk overlast’
De gemeente ’s-Hertogenbosch wil per 1 juli 2023 werken met vergunningen voor deelscooters en deelfietsen. Op deze manier krijgt de gemeente meer grip op de tweewielers in de openbare ruimte.
Volgens wethouder Roy Geers is er veel vraag naar de deelscooters- en fietsen. “We zien dat de cijfers stijgen, vooral bij mensen tussen de 20 en 40 jaar”, zegt Geers. “Met het vergunningsstelsel willen we meer regie krijgen en eventuele overlast beperken.” Zo moeten er in de toekomst meer ‘dropzones’ komen, waar de scooters en fietsen kunnen worden neergezet en wil de wethouder inzage in kwartaalreportages.
Duurzaamheid en gebruiksgemak
Het plan draagt bij aan de ambities van de gemeente en de vraag onder inwoners. Alle woningen moeten goed bereikbaar zijn, en het draagt bij aan verduurzaming. Geers: “We hebben gezien dat een kwart van de ritten op (elektrische) deelscooters- en fietsen een autorit vervangt.” Ook het gebruiksgemak wordt door een vergunningstelsel verbetert. Aanbieders moeten hun diensten namelijk gaan koppelen aan de app ‘mobility as a service’.
Loting
Onlangs verdwenen er nog 400 scooters van GoSharing door een faillissement van een partner. Het verkrijgen van een vergunning zal in de toekomst via een loting gaan. Aanbieders moeten hierin aan enkele eisen voldoen. De vergunning is dan voor maximaal vier jaar, wat aanbieders ook meer zekerheid moet bieden.
Binnen Den Bosch is er ruimte voor twee keer 250 scooters en twee keer 250 fietsen. De komende maanden wordt het plan in gang gezet. De gemeenteraad zal hier eind maart een beslissing over nemen. De verwachting is dat de eerste deelscooters- en fietsen met vergunning op 1 juli in de gemeente staan.