advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Verkeerscentrum in Oss is ‘uniek in Europa’

Weggebruikers van alle leeftijden meer bewust maken van hun gedrag in het verkeer om op die manier te zorgen voor minder verkeersdoden. Dat is het doel van het nieuwe verkeerscentrum in Oss.

Arno Smits van het Innovatiecentrum Verkeer en Logistiek is er al ruim tien jaar mee bezig en nu wordt het plan werkelijkheid. Over twee jaar moet het verkeerscentrum op de locatie bij Berghem Sport af zijn.

Maar een verkeerscentrum, wat is dat? De Ossenaar vergelijkt het verkeerscentrum met NEMO, het wetenschap- en technologiemuseum in Amsterdam waar voor bezoekers van alles te beleven valt. In het verkeerscentrum is het de bedoeling dat bezoekers van alle leeftijden door middel van interactie bewust worden van hun gedrag in het verkeer. Voorbeelden zijn volgens Smits het studenten van de politieacademie die nadoen wat een ongevallenanalysedienst doet als er een ongeluk gebeurt. “Mensen gaan dan denken ‘dit wil ik niet. Dit wil ik voorkomen’”, aldus Smits.

Die gedachte, dat is precies wat Smits bij iedere activiteit tot stand wil brengen zodat bezoekers hun gedrag in het verkeer verbeteren zodat dat leidt tot minder verkeersdoden.

Het verkeerscentrum staat er nog niet, want de bouw begint pas na de zomer. Wel wordt het plan van Smits nu al geroemd. Dat blijkt uit het feit dat hij de finale bereikte van de Nationale Verkeersveiligheidsprijs waarvan donderdag de winnaar bekend wordt gemaakt. Een geldbedrag valt daarmee niet te winnen. “Het gaat voor mij om de eeuwige roem.” Geld is voor Smits sowieso niet belangrijk. “Als ik straks kan zorgen voor één verkeersdode minder. Dan is het voor mij al geslaagd.”