advertentie Banner SNLR.nl

Vernieuwde straatnaambord Hélène Egger onthuld

OSS - Een straat was al naar haar vernoemd. Maar sinds zaterdag is er aan het straatnaambordje extra informatie toegevoegd, aan de Eggerlaan in Vorstenbosch. De straat is vernoemd naar Hélène Egger die als joods meisje in de Tweede Wereldoorlog in het dorp zat ondergedoken bij de familie Voets.

Egger kwam op haar veertiende naar Vorstenbosch. In augustus 1944 kwam ze terecht bij de familie Voets. In totaal heeft ze daar 10 maanden gewoond. "Met dikke tranen in mijn ogen moest ik terug naar Amsterdam. Ik heb hier zo'n fijne tijd gehad", aldus Egger. Haar grootouders wilden dat ze terugkwam naar Amsterdam. "Ik was blij ze te zien, maar verder was alles kapot." Haar vader en broers zijn vergast in concentratiekampen en haar moeder was al eerder overleden.

Straatnaam
De Eggerlaan bestaat al langer, maar volgens de gemeente Bernheze kennen veel mensen die geschiedenis achter de naam niet. Door informatie toe te voegen onder de straatnaam hoopt de gemeente daar verandering in te brengen.

Yad Vashem-onderscheiding

Tijdens de onthulling van het vernieuwde straatnaambordje maakte burgemeester Marieke Moorman bekend dat de familie Voets de Yad Vashem-onderscheiding krijgt. Dat is de hoogste Israëlische onderscheiding voor niet joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog joden hebben geholpen met onderduiken, ontkomen en overleven. Egger vroeg de onderscheiding zelf aan. Binnenkort wordt deze uitgereikt.