advertentie Banner SNLR.nl

Verschil tussen beloften en eliten is bij damesveldrijden klein

Broer en zus Van der Heijden uit Schaijk hebben ieder een ander doel tijdens het NK veldrijden in Rucphen. Maik gaat voor top 8 bij de elite mannen en Inge wil kampioen worden bij de beloften.

Uit de reportage van Dtv Sport in de bossen van Herperduin blijkt er één groot verschil te zijn tussen mannen- en vrouwenveldrijden. De stap van beloften naar profs is bij de mannen namelijk veel moeilijker dan bij de vrouwen, volgens de Schaijkse veldrijders.

Maik debuteert dit seizoen tussen de eliten. Dat is niet gemakkelijk. "Vorig jaar reed ik tegen leeftijdsgenoten om de overwinning. Dat is nu wat lastiger", zegt Maik. Zijn beste prestaties zijn in crossen waar de echte toppers ontbreken. Zo werd Van der Heijden afgelopen weekend tweede bij een veldrit in Luxemburg.

Zijn 20-jarige zus Inge rijdt nog wel bij de beloften tijdens kampioenschappen. Toch doet ze in de wereldbeker van voren mee tussen de profs. "Het verschil bij de dames is veel kleiner. Wij fietsen altijd met de eliten mee. Wij zijn niet anders gewend", vertelt Inge. Dat gaat bij de ploeggenote van Marianne Vos zo goed dat ze al twee keer in de top vijf is geëindigd.

Grote favoriet
De wereldkampioene bij de beloften is de grote favoriet voor zondag in haar categorie. Inge van der Heijden: "Ik wil de druk bij mezelf niet te hoog leggen. Maar er zit een grote kans in dat ik win." Als ze zou overstappen naar de profs op kampioenschappen zoals het NK of het WK, dan mag ze niet meer terug. "Zolang ik er gebruik van kan maken, maak ik er gebruik van."

Achtste man van Nederland
Met een goede prestatie op het NK kan Maik zich verzekeren van een startbewijs op het wereldkampioenschap. Dan moet hij indruk zien te maken op de bondscoach. "Ik ben er bang voor dat het net niet gaat lukken. Er mogen zeven Nederlanders gaan en ik ben momenteel de achtste man van Nederland. Maar er is altijd kans."