advertentie Banner SP Website

Versteijlen: âBijtincident wisent heeft onderzoek vertraagd dus proef wordt verlengdâ

OSS â Ondanks alle commotie rond de wisenten in de Maashorst, werd de proef met de grote grazers afgelopen week met veertien maanden verlengd. âHet onderzoek is onder andere door het bijtincident vertraagd, waardoor vragen onbeantwoord zijn geblevenâ, zegt Geert Versteijlen, voorzitter Stichting Maashorst in Uitvoering.

  1. De wisent is in maart 2016 geïntroduceerd in De Maashorst. Er is toen afgesproken om na een jaar een evaluatie te doen en dat is nu gebeurd.

Onderzoek vertraagt door bijtincidentâHet gaat best goed met de introductie van de grote grazers, afgezien van het bijtincidentâ, zegt Versteijlen. âHet was een eenmalig incident maar dat heeft het onderzoek wel vertraagd. Er zijn vragen onbeantwoord gebleven en daarom moeten we de proef doorzetten. We willen graag zorgvuldig kijken hoe de dieren zich gedragen, ook als er kalveren bijkomen. Ook komen er nog proeven met loslopende honden en ruiters omdat dat nog niet voldoende is onderzocht.â 

Kleiner wengebied voor wisenten
Het wengebied voor wisenten blijft tijdens de verlengde proefperiode dicht en wordt zelfs verkleind. âEr is besloten om het fietspad aan de Zevenhuizerweg dat tijdelijk gesloten was weer open te stellen voor bezoekers van de Maashorst. Dat heeft als consequentie dat het wengebied voor de dieren kleiner wordt. 

Voldoende ruimte voor recreanten
âHet gaat hier om slechts 200 hectare van de Maashorst die zoân 3000 hectare groot is. Voldoende ruimte voor recreanten, meent Geert Versteijlen 

Medio 2018 komt er een bredere evaluatie van de wisenten in De Maashorst.