advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Vertrekkend directeur Theaterfestival Boulevard noemt corona-editie één van haar hoogtepunten

Viktorien van Hulst stopt na ruim 6 jaar als boegbeeld van het Bossche evenement Theaterfestival Boulevard. De editie van 2020, geheel coronaproof, stipt ze aan als één van de hoogtepunten in haar jaren als directeur van het festival.

''Het afgelopen jaar, waarin het toch gelukt is om als één van de weinigen in Nederland een alternatief festival te creëren in coronatijd en zoveel kunstenaars werk te geven, daar ben ik trots op.'' Na deze ongewone versie van Theaterfestival Boulevard dacht ze in de kerstvakantie goed na over een vacature die was ontstaan bij het Fonds Podiumkunsten. Ze besloot te solliciteren en met succes.

Van Hulst gaat per 1 juli aan de slag als directeur-bestuurder bij de instelling die opereert namens de Rijksoverheid, onder verantwoordelijkheid van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het fonds verdeelt jaarlijks een budget van meer dan 60 miljoen euro. ''Daar ga ik aan de slag met alle vormen van podiumkunst. Maar ook met de dynamiek, financiering, en de vraag hoe je zoveel mogelijk bezoekers kan trekken in onze sector. Daar kijk ik naar uit'', zegt van Hulst.

Parende bever

In Den Bosch was ze als festivaldirecteur ook vaak bezig met 'brandjes blussen' en dat gaat ze niet zozeer missen. Zo moest er in 2015 een voorstelling verplaatst worden omdat er asbest was ontdekt in een loods aan de Tramkade, destijds bedacht als locatie. Dat betekende een extra kostenpost van duizenden euro's. Maar dat was niet alles: ''Zo ging er een voorstelling niet door omdat er blauwalg werd ontdekt in het water waarin acteurs zouden spelen en een parende bever gooide weleens roet in het eten op een speelplek.''

Lucht en ruimte

Na al die jaren laat Van Hulst het festival met een gerust hart achter. Ze hoopt door haar opvolger te worden uitgenodigd voor de nieuwe editie in augustus. Het festival wordt dan voor het eerst in het Zuiderpark georganiseerd. Dat was ook meteen inspiratie voor het nieuwe beeldmerk, geschilderd door de Rotterdamse kunstenaar Jeroen Allart. ''Hij maakt graag landschappen met een hele lage horizon en daardoor ontstaat er veel lucht en ruimte.'' Volgens het festival leent zich dat prima voor het nieuwe affiche.