Verwoestende brand bezoekerscentrum museumboerderij Heeswijk-Dinther

Het ontvangstgebouw van de Meierijsche Museumboerderij in Heeswijk-Dinther is volledig door brand verwoest. De naastgelegen boerderij is wel behouden. De brand is mogelijk ontstaan door kortsluiting.

De politie gaat niet uit van brandstichting. Het gaat mogelijk om kortsluiting. "We zijn door de brand veel eenmalige dingen zoals een reliek van Cunera en een aantal oorkondes van meer dan 250 jaar kwijt", zegt voorzitter van het museum Hans van Sleuwen aangeslagen. 

Bekijk hier de reactie van vrijwilliger Ad van Zandbeek. (De tekst gaat verder onder de video).

De brand in het gebouw met rieten kap ontstond in de nacht van zondag op maandag net na 00.00 uur. De brandweer in Heeswijk-Dinther kreeg de eerste melding rond kwart over twaalf en kreeg direct hulp van korpsen uit Schijndel, Berlicum, Heesch en Veghel. 

Ook de naastgelegen boerderij heeft een rieten kap en is dus kwetsbaar, maar verschillende brandweerkorpsen voorkwamen dat de brand oversloeg op de boerderij. "We hebben ook een beetje geluk gehad dat het vannacht die waaide, waardoor het museum zelf behouden is gebleven", aldus van Sleuwen.