Verzet tegen nieuwe bouwmarkt in Rosmalen zwelt aan: 'Je hébt al zoveel'

De inkt is al drie jaar droog: een nieuwe bouwmarkt op de Groote Vliet in Rosmalen, die moest er komen. Dat vond de Bossche gemeenteraad in 2018. Coalitiepartij CDA krabbelt nu terug: 'beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.'

In de drie jaar na het raadsbesluit is er nog steeds geen partij met een concreet plan voor een bouwmarkt op de Groote Vliet, al is het een publiek geheim dat de Duitse bouw- en woonketen Bauhaus lonkt naar een plekje in Rosmalen.

Tekst gaat verder onder de video.

Het CDA in Den Bosch vond dat al die tijd prima, maar komt daar nu op terug. "Je moet het lef kunnen hebben om dingen op een later moment anders te zien", zegt raadslid Marcel Ploegmakers. "Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald."

De tijden in de detailhandel zijn volgens hem veranderd. "Online winkelen heeft een enorme vlucht genomen en door corona zijn ondernemers in zwaar weer terecht gekomen."

Betere keuzes

Nóg een bouwmarkt in 's-Hertogenbosch voegt volgens Ploegmakers nodeloos concurrentie toe. Daarin wordt hij gesteund door Cees-Jan Pen, lector aan Fontys Hogescholen en deskundig op het gebied van werklocaties, bedrijventerreinen, kantoren en winkels.

"We hebben heel lang veel te veel winkels gebouwd, dat heeft niet alleen te maken met de coronacrisis", zegt hij. "Er is op het gebied van bouwmarkten een ontzettend overaanbod. Je hebt al meer dan genoeg."

Corona is een excuustruus.

• Cees-Jan Pen

Pen schreef meerdere opiniestukken over bouwmarkten en bedrijventerreinen. Volgens hem levert meer winkelaanbod niet automatisch meer klanten op: "Het enige wat je ermee bereikt is dat het geld van het ene bedrijf wordt weggetrokken en naar het andere gaat."

Beide heren verwachten dat ze nog op tijd zijn om de plannen ongedaan te maken. Wat moet er dan komen? "Maatschappelijke voorzieningen, woningen. Er zijn legio betere opties, die er ook nog eens beter uit zien", aldus de lector.