Vier jaar cel geëist in zaak van vermist Berghems meisje

In de zaak van het 15-jarige meisje uit Berghem dat vorig jaar na een vermissing werd aangetroffen in Den Haag is vier jaar cel geëist tegen een 31-jarige Hagenaar.

De man stond donderdag voor de rechter voor meerdere feiten, waaronder het onttrekken van het kind aan het ouderlijk gezag en het plegen van ontucht met haar. Het meisje was 23 oktober voor het laatst gezien in Berghem en werd na een uitgebreide zoektocht en veel media-aandacht op 28 oktober gevonden in een woning in Den Haag. Uit onderzoek bleek niet dat het meisje tegen haar wil bij de verdachte was. Ze hadden elkaar leren kennen op social media.

Geen contact opgenomen

De officier van justitie neemt het de verdachte kwalijk dat hij geen contact opnam met de politie toen duidelijk werd dat er naar het meisje werd gezocht: “Het gaat hier om een volwassen man die een minderjarige meeneemt naar zijn huis. Hij had beter moeten weten en de strafbaarheid strafwaardigheid van zijn handelen moeten inzien. Het gaat om zeer ernstige feiten.” Dat geldt volgens OM zeker voor het feit dat hij seks had met het minderjarige meisje, en ook voor het bezit van seksueel getinte video’s op zijn telefoon, die worden aangemerkt als kinderporno. De verdachte zou ook ontucht hebben gepleegd met een andere minderjarige uit Overijssel. De officier van justitie: “Het zijn allemaal zaken die bovenop de al ernstige verdenkingen komen. Deze man verleidde minderjarige meisjes tot afspraakjes en dat is hartstikke fout en strafbaar.”

'Ongelofelijke impact'

De officier ging tijdens de zitting ook in op de gevolgen van de gebeurtenissen voor het slachtoffer en haar familie: “Zij heeft op dit moment professionele hulp om alles een plekje te kunnen geven. De gebeurtenissen hebben een ongelofelijke impact gehad op het slachtoffer en haar familie. Ook het feit dat haar naam met enige regelmaat in de media verschijnt, doet haar geen goed.”

Het heeft dus geleid tot een eis van vier jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk. De uitspraak is over twee weken.