Vinkel steunt huisartspraktijk: 'We zijn vroeg of laat het haasje'

De medewerkers van de huisartspraktijk in Vinkel een steuntje in de rug geven. Dat was de gedachte van de initiatiefnemers voor een inzamelingsactie. 

Huisartsen Jos van der Sande en Janneke Bressers namen de ingezamelde spullen donderdagmiddag met tranen in hun ogen in ontvangst.

Door de coronacrisis staan de medewerkers van huisartspraktijken op veel plaatsen onder druk. Dat is ook in Vinkel niet anders. Voor Judith de Roos, Linda Ackermans en een aantal lokale horeca-ondernemers was dat de aanleiding om de medewerkers van de huisartsenpraktijk een hart onder de riem te steken.

Opbrengst
Dat doen ze door middel van een filmpje met bemoedigende woorden en een luxe lunch, allebei samengesteld door inwoners van Vinkel. De opbrengst voor de lunch past amper in de mand. En daar is De Roos maar wat blij mee: “Super, echt heel leuk, net als de reacties van mensen. Ik ben zelf het dorp in gegaan voor de filmpjes en het is zó leuk hoe mensen reageren."

Ongerust
Voordat de mand als verrassing bij de huisartsenpraktijk wordt afgegeven, gaat er nog wel even een reinigingsdoekje over het eten en drinken heen. En dat is niet de enige maatregel die Judith treft om ervoor te zorgen dat de huisartsen niet besmet raken: “Er zijn wel wat  ongeruste reacties binnengekomen van mensen die zeiden dat we nu niet van alles moesten inzamelen. Daarom bieden we zoveel mogelijk van de spullen buiten aan."

(Tekst gaat door onder de video)

De verrassing bij de huisartsen is groot wanneer ze de mand met ingezamelde spullen voor de deur zien staan. Daarna kijken ze met een lach en een traan naar de vele filmpjes die door inwoners van Vinkel zijn ingestuurd. De overweldigende steun raakt de huisartsen en assistenten zichtbaar in het hart, vertelt huisarts Jos van der Sande geëmotioneerd: “Dit is heel leuk. Vinkel is fijn. Fijn om erbij te horen."

Gelovig
Het gebaar naar de huisartsen in deze moeilijke tijd is mooi, want de ernst van de situatie is volgens Van der Sande niet te onderschatten: “Als mensen het nog steeds als een griepje afdoen, wekt dat bij mij de grootste irritatie. Dit is van grote omvang. Ik zou willen dat ik gelovig was. Dat ben ik niet, maar dan zou ik zeggen 'bid er maar eens voor'. "

Haasje
Ook bij de praktijk zelf lopen ze een groot risico om het virus op te lopen. En daar is iedereen zich van bewust: “We zijn vroeg of laat een keer het haasje. Dat kan haast niet anders en dat is ook prima. We zijn niet bang. Dat moeten we ook uitstralen naar de mensen zonder risicofactoren. Je hoeft niet bang te zijn, maar wees dat wel voor de mensen die het minder hebben getroffen met pillen en risicofactoren. blijf daar vooral bij weg."

advertentie

Lees ook deze artikelen