advertentie Banner SNLR.nl

'Vleesverwerker uit Lith maakte tonnen winst met vleesfraude'

Door het verkopen van biologisch vlees dat niet biologisch was, verdiende een vleesverwerker uit Lith waarschijnlijk honderdduizenden euro's. Dat blijkt uit documenten van toezichthouder Skal Biocontrole in bezit van RTL Nieuws.

Skal Biocontrole vermoedt dat het bedrijf door de verkoop van onder andere gehakt en saucijsjes enkele tonnen verdiend heeft. In onderzoeksrapporten van de Stichting Skal valt te lezen dat het vlees van de vleeswerker niet te traceren was en dat er daarnaast uit zowel financiële als logistieke administratie niet kan worden opgemaakt dat het om biologisch vlees gaat.

Al in 2015 stond de Lithse vleeswerker op de radar bij de toezichthouder, maar rechterlijke stappen zijn nooit genomen. De zaak had geen prioriteit en daarnaast had Skal Biocontrole te weinig mankracht om de verwerker voor de rechter te slepen. Ook heeft het bedrijf uit Lith, dat zijn vlees ook in België en Duitsland verkocht, nooit een boete gekregen.

Volgens RTL zijn er de afgelopen jaren 68 bedrijven geweest die hun producten onterecht verkochten als biologisch. Het bedrijf uit Lith is inmiddels failliet nadat het eerder al het keurmerk biologisch verloor.