advertentie Banner Trined

Vliegbasis Volkel beschermt luchtruim Benelux

Vliegbasis Volkel heeft van 20 februari tot en met 7 mei de taak om het luchtruim boven de Benelux te beschermen. Daarom staan er meerdere gewapende F-16's paraat.

24 uur per dag, 7 dagen per week moeten de piloten paraat zijn om in actie te komen als er een melding komt van het Air Operations Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM). Deze taak staat ook wel bekend als 'Quick Reaction Alert'. Zodra er een melding binnenkomt, moeten de F-16's binnen enkele minuten in de lucht zijn. 

De gevechtsvliegtuigen komen in actie als een vliegtuig het luchtruim binnenkomt zonder zich te identificeren of als er geen vluchtplan van tevoren is ingediend. Dit gebeurt bij zowel passagiersvliegtuigen als gevechtsvliegtuigen van andere landen. 

De F-16's vliegen naar het onbekende vliegtuig en proberen het toestel te identificeren. Ook wordt door de piloten gekeken wat de intenties zijn. Vanuit het AOCS NM kunnen de straaljagerpiloten opdrachten meekrijgen om bijvoorbeeld via internationale handsignalen te communiceren met de piloten van het onbekende toestel. Nadat het onbekende vliegtuig het luchtruim heeft verlaten, wordt de begeleiding door andere jachtvliegtuigen overgenomen en keren ze terug naar de basis.