advertentie Banner Trined

Vliegbasis Volkel beschermt luchtruim week langer

Vliegbasis Volkel moet vanwege het coronavirus het luchtruim boven de Benelux een week langer bewaken dan gepland was. De F-16's staan nu tot en met 14 mei paraat.

Het luchtruim boven België, Nederland en Luxemburg wordt afwisselend bewaakt door Nederland en België, maar door het uitbreken van het coronavirus zijn de taken en verplichtingen enigszins gewijzigd. Dit heeft als gevolg dat de twee gewapende F-16's op vliegbasis Volkel niet tot 7 mei maar tot 14 mei 24 uur per dag, 7 dagen per week het luchtruim moeten beschermen. 

Deze taak staat ook wel bekend als 'Quick Reaction Alert'. Zodra een melding binnenkomt van het Air Operations Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM) moeten de F-16's binnen enkele minuten in de lucht zijn. Dit kan gebeuren als een vliegtuig het luchtruim binnenkomt zonder zich te identificeren of als er geen vluchtplan van tevoren is ingediend. Dit gebeurt bij zowel passagiersvliegtuigen als gevechtsvliegtuigen van andere landen. 

Door de F-16's wordt het geprobeerd het onbekende vliegtuig te identificeren en wordt door piloten gekeken wat de intenties zijn. Vanuit het AOCS NM kunnen de straaljagerpiloten opdrachten meekrijgen om bijvoorbeeld via internationale handsignalen te communiceren met de piloten van het onbekende toestel. Nadat het onbekende vliegtuig het luchtruim heeft verlaten, wordt de begeleiding door andere jachtvliegtuigen overgenomen en keren ze terug naar de basis.