advertentie Banner SNLR.nl

Vliegbasis Volkel extra beveiligd: 'geen sprake van dreiging'

Vliegtuigspotters zijn de komende tijd niet welkom bij vliegbasis Volkel. Een deel van de omgeving is afgezet en het terrein zou extra beveiligd worden vanwege een oefening. 

Nadat de hekken langs het terrein een aantal weken geleden al werden afgeschermd met zwarte doeken, keken voorbijgangers en vliegtuigfanaten maandagavond extra vreemd op toen ze zagen dat de spottersplekken zijn afgesloten. Ook stonden er tanks voor de ingang, waarin eenheden van de Landmacht meehielpen met de beveiliging van het terrein.

'Tegenstander niet slimmer maken'
Die extra beveiliging is volgens communicatieadviseur Eric Vorstenbosch niet iets waar mensen zich zorgen om hoeven te maken. "Het betreft een basisoefening. We bootsen een situatie na waarbij we in een oorlogsgebied zitten en we onze eigen basis moeten beveiligen." De reden dat dat niet openbaar is, is volgens Vorstenbosch omdat er tegelijkertijd nieuwe beveiligingsmaatregelen worden uitgeprobeerd. "We beoefenen nieuwe procedures en dan wil je de tegenstander niet slimmer maken dan nodig." 

Veel informatie geven kan gevaar opleveren

• Eric Vorstenbosch

Kernwapens
Er landde maandagavond ook een Amerikaans transportvliegtuig binnen de hekken van de vliegbasis. Op social media gingen daarover geruchten dat de vermeende kernwapens, die op de vliegbasis aanwezig zouden zijn, daarmee vervoerd zouden worden. "Er zijn altijd speculaties", zegt Vorstenbosch. "Bij zo'n oefening hoort ook de logistieke aanvoer van spullen om de operatie voort te zetten. Dat kan van alles zijn, water of wat dan ook. Die aanvoer komt veelal door de lucht en dat is het vliegtuig dat gister geland is."

De reden dat de vliegbasis vooraf niet open is geweest over de oefening, is volgens Vorstenbosch uit veiligheidsoogpunt. "We zijn in Nederland behoorlijk transparant met militaire operaties, maar dat is niet altijd handig. Het kan gevaar opleveren voor onze vliegers en dus zijn we voorzichtig met informatie geven."

De oefening loopt tot het einde van de week. Wanneer de spottersplekken weer vrij zijn, kan de woordvoerder niet zeggen. Vanwege de oefening zijn de Rouwstraat en de Parallelweg in beide richtingen afgesloten.