Vluchtelingen over het leren van Nederlands: 'Zonder kennis van de taal ben je nergens’
Een van de belangrijkste dingen als je ergens gaat wonen, is het spreken van de taal. Je hebt het nodig voor werk, school en sociale contacten. Hoe verging het de nieuwkomers die wij volgen? In de derde aflevering van de Dtv-documentaire Een Nieuw Thuis vertellen zij over hun ervaringen.
Wallah Al Najjar heeft in haar boekenkast in de huiskamer een dik Nederlands-Arabisch woordenboek staan. Ze gebruikt het nog regelmatig om woorden op te zoeken. Wallah kan zich nog goed herinneren welk woord ze als eerste in het Nederlands op zocht. “Via Google translate zocht ik het woord ‘taal’ op. Dat deed ik door het Engelse woord language in te typen.”
Toen Mekeret Kibreab net in Nederland was, sprak zij nog geen woord Nederlands. Dat veranderde toen zij werk kreeg. " De eerste maanden waren erg lastig voor mij. Om meer ervaring op te doen met de taal heb ik gesolliciteerd voor een bijbaantje. Daar heb ik heel veel geleerd", aldus Mekeret.
Profijt van taalbeheersing
Dat het beheersen van de Nederlandse taal zijn vruchten afwerpt, bewijst Moutaz Al Najjar, de man van Wallah. “In Syrië was ik afgestudeerd als leraar in het basisonderwijs. In Nederland wilde ik dat ook proberen, maar daarvoor moest ik eerst vier jaar de PABO doen. Dat vond ik erg lang en daarom heb ik besloten om iets anders te kiezen.” In 2018 werd hij aangenomen als tolk bij de gemeente Oss. Daarna kwam hij terecht bij de provincie Gelderland.
'Nederlands is een lastige taal'
Renée Heiting is docent Nederland aan ROC de Leijgraaf in Oss. Zij vertelt dat onze taal niet eenvoudig is om te leren. “Wat onze taal moeilijk maakt, is de grammatica van de zin. Maar ook de lidwoorden zijn ingewikkeld. Het is belangrijk voor vluchtelingen dat ze heel veel woorden leren.”
Vooroordelen
Heiting vindt dat er veel vooroordelen zijn over het leren van de taal. "Veel mensen vinden dat vluchtelingen eerst de taal goed moeten beheersen, voordat ze een huis krijgen toegewezen. Zo werkt dat niet. Die taal leren is echt heel complex. Je verbinden aan een land en de motivatie vinden om te studeren, is echt een proces. Daarnaast is het ook heel moeilijk om op oudere leeftijd een taal onder de knie te krijgen. En dan heb je ook nog eens te maken met een trauma die mensen moeten verwerken", vertelt de docente.
In de laatste aflevering van Een Nieuw Thuis zien we hoe de nieuwkomers hun toekomst zien. Blijven zij in Nederland of willen ze terugkeren naar hun thuisland als de situatie daar verbetert? De uitzending op vrijdagavond te zien vanaf 19.00 op Dtv Oss-Bernheze.
Bekijk hier alle vorige afleveringen van Een Nieuw Thuis terug: