'Vluchtoord-II' wordt derde zonnepark in Uden

De gemeente Uden krijgt een derde zonnepark aan de westzijde van de voormalige vuilnisbelt. Het park krijgt de naam Vluchtoord-II en wordt aangelegd en beheerd door het bedrijf TPSolar.

Het gaat om een terrein van ruim 9 hectare waar zo’n 21.000 zonnepanelen worden aangelegd. TPSolar realiseerde eerder al een zonnepark met 43.000 zonnepanelen op Hoogveld-Zuid. Er is ook al een vergunning en subsidie ontvangen voor een zonnepark van 13.700 panelen op de voormalige vuilnisbelt. Het nieuwe park Vluchtoord-II kan straks 2600 huishoudens van elektriciteit voorzien.

Pilotproject

“Het was even zoeken naar een nieuwe locatie”, legt wethouder Van Lankvelt uit. “In ons coalitieakkoord hebben we namelijk afgesproken dat we geen zonneparken willen op landbouwgrond. Zo is ook het beleid van de provincie. Maar we willen ook voldoen aan onze ambitie om in 2035 energieneutraal te zijn. Om dat te bereiken, zijn dit soort grotere energie-opwek-projecten echt hard nodig. Om die reden zijn we met TPSolar overeengekomen om op het Vluchtoord-II terrein een pilot op te zetten. Bij wijze van proef gaan ze daar nu de gewasteelt combineren met het opwekken van energie. De agrarische bestemming van de grond blijft dus intact. Wie weet kunnen we straks lekkere bosbessen proeven die daar zijn verbouwd, terwijl we ondertussen de oppervlakte benutten voor het opwekken van duurzame energie.”

Experimenteren met gewassen

Stephan Roijers van TPSolar legt uit wat de bedoeling is op Vluchtoord-II: “We willen gaan experimenteren met verschillende gewassen die geteeld kunnen worden in combinatie met zonnepanelen op het terrein. Denk bijvoorbeeld aan gewassen die goed gedijen in de schaduw, zoals eetbare paddenstoelen en bosbessen of bramen, ofwel houtig kleinfruit. Maar er zijn nog meer opties. Zo zijn er bepaalde snijheesters die heel geliefd zijn onder bloemisten, omdat ze die mooi kunnen verwerken in bloemstukken. Die groeien echter langzaam, dus zijn schaars.” 

Het plan van aanpak wordt volgend jaar verder uitgewerkt. Dat plan bestaat uit drie fasen, legt Roijers uit. “Eerst gaan we op kleinere stukken van het veld proeven doen met een paar verschillende gewassen. In die fase kijken we welke het beste groeien in de nabijheid van zonnepanelen. Na enkele proefjaren gaan we de meest succesvolle dan opschalen naar een hectare om te ervaren wat ervoor nodig is om de kweek ervan op grote schaal rendabel te maken. Die fase duurt ook weer twee tot drie jaren. Daarna gaan we het volledige terrein benutten voor de teelt die het meest rendabel is.”