advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Voedselbankklanten blijven weg door coronamaatregelen: 'Het schaamtegevoel rijst de pan uit'

De voedselbank in Den Bosch voelt de coronacrisis er stevig inhakken. Door een gebrek aan ruimte moeten klanten de pakketten aan de straat afhalen, met het gevolg dat sommigen niet meer langskomen.

Dat kwam dinsdagavond aan het licht tijdens een hearing van de gemeente Den Bosch over de gevolgen van corona. Het uitgiftepunt aan de Jagerheuvelstraat is zo klein dat klanten sinds de maatregelen niet langer zelf hun boodschappen kunnen uitzoeken. Nu worden de pakketten op straat meegegeven en mogen de klanten ze achter een lint aannemen, wat volgens Diny van Langeveld voor moeilijkheden zorgt en voedselverspilling in de hand werkt. "We moeten onderscheid maken tussen halal, vegetarisch en gewoon en dat vergt veel nadenkwerk van onze vrijwilligers. Mensen hebben daarnaast geen eigen inbreng en krijgen daardoor soms meer mee dan ze nodig hebben. Dan belandt het in de prullenbak en dat is zonde."

Schaamtegevoel

Maar het grootste probleem is volgens Van Langeveld nog het schaamtegevoel van de klanten. "Die mensen hebben al een barrière moeten nemen om bij ons te komen en nu zijn ze gewend aan structuur en wordt ze de nek omgedraaid. Ze staan op de straat en moeten in het volle zicht van iedereen vier tassen meenemen. 'Het schaamtegevoel rijst de pan uit." De voedselbank verwacht dat er door de crisis het komende jaar 30 tot 50 procent meer klanten bijkomen en dit draagt daar niet aan bij. "Er zijn gevallen bekend dat mensen zeggen ik kom niet meer. Die verdwijnen uit het zicht, met alle negatieve gevolgen van dien."

Grotere ruimte

Gemeenteraadsleden luisterden mee tijdens de hearing en stelden vragen. Zo wilde De Bossche Groenen weten hoe groot een nieuwe ruimte zou moeten zijn. "Dan kom je uit op 200 tot 400 m2, maar dat brengt kosten met zich mee, maar wij hebben geen groter budget." Ook werd voorgesteld om een boodschappendienst op te zetten. Beide voorstellen zouden alleen met hulp van de gemeente uitgevoerd kunnen worden. "Een boodschappendienst zouden we met liefde doen, maar we hebben al drie vrachtauto’s uit sponsorgelden om spullen op te halen. We kunnen niet ook nog een dienst in het leven roepen om te bezorgen, dat gaat nu gewoon niet."

Verschillende organisaties kwamen dinsdagavond aan het woord, waaronder Farent, Humanitas en Zorg in Actie. Zij ervaren dezelfde soort problemen, met name ruimtegebrek en minder zorgvraag sinds alles online gaat zijn een probleem. De gemeenteraad heeft de verhalen, zoals gezegd, aangehoord en kan die meenemen in zijn plannen voor komend jaar.