Voldoende draagvlak nodig voor naam Maashorst

Voor de nieuwe naam van fusiegemeente Uden-Landerd is voldoende draagvlak nodig. Een groot festival waar mensen kunnen meepraten en brainstormen helpt daarbij.  

De koffiekopjes met logo’s van Landerd en Uden zijn straks collector's items. De burgemeesters grappen er dinsdagochtend over als ze vertellen over de voortgang van de aankomende fusie. Beide gemeenten willen samen één Maashorstgemeente zijn. In maart 2020 nemen de gemeenteraden van Landerd en Uden een definitief besluit over de fusie, dat is althans de panning. 

Hobbel
Er is nog wel een hobbel te nemen over de naam. Die is nog niet voor 100% zeker. ‘’De gemeente Oss heeft uitdrukkelijk bij ons rondje langs de omliggende gemeenten medegedeeld niet in te kunnen stemmen met de naam. Daar is een motie over aangenomen, net als in Bernheze’’, zegt burgemeester Henk Hellegers van Uden. Oss en Bernheze hebben liever een andere naam omdat het omliggende natuurgebied al Maashorst heet. Hellegers daarover: ‘’Maar uiteindelijk gaat het er vooral om wat onze inwoners vinden, op het Festival gemeente Maashorst zal de nieuwe naam een belangrijk onderwerp zijn.’’

Tekst gaat verder on de de video.

Festival
Om draagvlak voor de naam te creëren en te brainstormen over hoe de nieuwe gemeente eruit komt te zien wordt er maandag 24 juni een festival georganiseerd in theater Markant in Uden. ‘’Als mensen daar toch aangeven dat ze een andere naam willen, dan horen we dat graag’’, zegt burgemeester Marnix Bakermans van Landerd.