advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

'Voor corona wordt steeds gewaarschuwd, bij de brand gebeurde er niets'

Na de brand bij skibaan de Schans in Uden ging er geen NL-Alert uit. "Ik vind dit heel kwalijk, ontzettend nalatig."

Volgens Udenaren Wim Somers en Ad Verhoeven zijn de zwarte roetwolken die door de brand op 16 april ontstonden niets anders dan slecht voor de gezondheid. "Je zou een NL-Alert verwachten. Ik was heel verbaasd dat die er niet kwam", zegt Somers, voormalig raadslid van de SP.

Als bewoner maakt hij zich zorgen waarom de gemeente niet heeft ingegrepen. Daarom heeft het tweetal een zogeheten Wob-verzoek (wet openbaarheid van bestuur)ingediend bij de gemeente Uden om te achterhalen waarom inwoners van Uden niet zijn geïnformeerd hoe te handelen. "Wij willen helderheid krijgen of er door gemeente Uden voldoende maatregelen getroffen zijn om schade voor de algemene gezondheid tot een minimum te beperken."

Ik wist wat ik moet doen, maar dat weet niet iedereen

• Wim Somers

"Ik had geen angst. Ik wist wat ik moest doen, de ramen en de deuren dichthouden", aldus Somers, om er direct aan toe te voegen: "Maar dat weet niet iedereen." Volgens Somers had een alert veel mensen kunnen helpen.

Somers en Verhoeven voelen zich gesteund door de GGD Hart voor Brabant die op haar website schrijft dat roetdeeltjes in rookwolken schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook ging er bij een vergelijkbare brand op zaterdag 1 mei in Alkmaar wel een NL Alert uit om mensen te waarschuwen.

Kwalijk en nalatig

De Udenaar vindt het frappant dat de gemeente Uden niets gedaan heeft. "Er wordt wel gewaarschuwd voor corona, maar bij de brand gebeurde er niets. Ik vind dat heel kwalijk en ontzettend nalatig."

De gemeente Uden is verplicht om binnen vier weken te reageren op het Wob-verzoek.