advertentie Banner SNLR.nl

Screenshot reportage NOS Studio Sport

Voormalig TOP Oss-speler helpt KNVB in strijd tegen racisme

Houssin Bezzai is sinds kort verantwoordelijk voor een aanvalsplan van de nationale voetbalbond tegen racisme en discriminatie.

Tussen 2002 en 2005 stond de verdediger onder contract in Oss. Bij NOS Studio Sport vertelde hij dat hij op zijn twaalfde voor de eerste keer te maken kreeg met racisme, toen hij uitgemaakt werd voor 'black monkey'. Ook in de voetbalstadions werden er regelmatig racistische teksten naar hem geroepen.

In zijn nieuwe functie is hij programmamanager racisme en discriminatie. In maart is hij daarmee begonnen. "Maar het is ook een persoonlijke missie", vertelt de 41-jarige Bezzai. "We kunnen het verleden helaas niet veranderen, maar we kunnen wel werken aan de toekomst. Niet vanuit de slachtofferrol, maar vanuit kracht."

Het aanvalsplan kwam tot stand door de incidenten in de wedstrijd FC Den Bosch-Excelsior in november 2019. Daarin liep Ahmad Mendes Moreira van Excelsior emotioneel van het veld, nadat hij racistische teksten aan zijn adres had gehoord. "De gebeurtenissen bij FC Den Bosch – Excelsior waren voor mij heel herkenbaar", zegt Bezzai op de website van de KNVB. "Tegen Mendes Moreira werd misschien iets anders geroepen dan vroeger tegen mij, maar ook toen was het te vaak raak."