Voormalig vliegveld bij Keent vormde strategische plek voor geallieerden in de Tweede Wereldoorlog
Op vier en vijf mei herdenken we onze oorlogsslachtoffers en vieren we onze vrijheid. Voor de brug bij Keent staat een monument dat herinnert aan het vergeten vliegveld dat daar in de uiterwaarden tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gelegen. Ondanks dat het kort gebruikt werd, was het een belangrijke post.
“Het lag dicht bij het front. De Duitsers zaten hier ook dichtbij. Dus het was een brandhaard van strijd”, aldus historicus Paul Spanjaard. Het vliegveld werd onder andere gebruikt voor het beschermen van de bruggen over de Maas.
(Tekst loopt verder onder de video)
Strijd was er volop, zo ook op 2 oktober 1944. De ervaren piloot Russell Bouskill patrouilleerde die dag in het luchtruim rond Nijmegen toen hij samen met zijn squadron Duitse vliegtuigen aan zag komen. Ze zetten de aanval in. Maar voor Bouskill waren de gevolgen desastreus. Zijn Spitfire Mk IX werd door de Duitsers uit de lucht geschoten en stortte dichtbij neer waar nu de brug naar Keent ligt. De 29-jarige Canadees overleefde het niet.
Late ontdekking
Een halve maand eerder namen de geallieerden hun intrek op vliegveld Keent. “Eigenlijk hebben de geallieerden pas te laat in de gaten gekregen tijdens Market Garden dat hier een kant en klaar vliegveldje lag. Daar kwamen ze pas op 19 september achter toen Market Garden al twee dagen aan de gang was”, vertelt Spanjaard. Een week later was het vliegveld klaar voor gebruik. Op 26 september landden er 209 Skytrains met negenhonderd manschappen en 380 ton aan vracht.
Het waren de Duitsers die het vliegveld aangelegd hadden. Omdat zij steeds verder teruggedrongen werden konden de geallieerden het gebruiken. “Het was een uitwijkplaats voor vliegbasis Volkel want die werd regelmatig gebombardeerd door de geallieerden. Om hun toestellen in veiligheid te brengen, hadden ze hier in de uiterwaarden een terrein gevlakt waar ze hun toestellen parkeerden”, zegt Spanjaard.
Snel vertrek
Het vliegveld bleef niet lang operationeel. Op 21 oktober, een kleine maand na de ontdekking, werd het alweer opgeheven. Dat had te maken met de zware omstandigheden. In september was de grond nog redelijk droog, maar in oktober veranderde het veld in een ware modderpoel. “Het grondpersoneel en de militairen die in de tenten verbleven, baggerden hier echt kniediep door de modder. Ondertussen was Volkel weer bruikbaar gemaakt en hebben ze de toestellen daar gestationeerd”, aldus Spanjaard.