advertentie Banner SP Website

Voormalige vleesstad Oss neemt nu voortouw in productie duurzaam voedsel

Wie Oss zegt, zegt Unox, Bouwman en Zwanenberg. Maar juist in de vleesstad rollen anno 2021 meer vegetarische producten van de band dan ooit tevoren. In de webinar van Global Oss op 23 februari vertellen twee bekende Osse producenten over hoe zij duurzaam voedsel produceren en het belang daarvan.

Een van de sprekers tijdens de webinar is Marian Wagemakers, directeur bij Dalco Food. Ooit stond het bedrijf bekend om de vleesproductie, maar sinds 1 september 2020 is het hele assortiment vegetarisch en veganistisch. De tweede spreker is Jasper Spierings, ook wel bekend als Boer Spierings. Hij heeft zijn eigen landwinkel waarin hij duurzaam geproduceerd voedsel verkoopt.

Hergebruik

Boer Spierings is vooral lokaal bezig, terwijl Wagemakers zich met Dalco Food vooral richt op de vegetarische vleesindustrie. “Het is tijdens de webinar interessant om te kijken welke verschillen er zijn. We proberen het allebei goed te doen voor de wereld, maar op een heel andere manier”, zegt Marian Wagemakers.

Bij Dalco Food hergebruiken ze producten die opnieuw in de voedselketen terecht komen. “We houden elke keer paneermeel over na een dag produceren, dat gooien we niet weg. We zijn nu in gesprek met een bedrijf dat daar weer diervoer van maakt”, aldus Wagemakers.  Boer Spierings maakt het cirkeltje zelf rond op zijn boerderij: “Het gras groeit in de weide, de koeien eten het op en zij produceren melk en vlees. Tegelijkertijd produceren zij mest, dat strooien wij uit op het land en zo groeit er nieuw gras. Zo blijft het cirkeltje rondgaan”, legt Boer Spierings uit.

Lees verder onder de video. 

De toekomst

De duurzame voedselketen is niet alleen nu van belang, maar vooral voor later. “Sinds 1 september 2020 zijn wij volledig vlees-vrij, omdat ik het belangrijk vind dat we minder vlees eten. Het was voor ons een grote en belangrijke stap, omdat we willen bouwen aan de toekomst”, legt Wagemakers uit.  

Spierings: “Ik doe het ook voor de generaties na mij. Ik vind dat we verder moeten kijken naar de toekomst en niet alleen naar de dag van vandaag. Het is belangrijk dat dit bedrijf duurzaam is en dat de kringloop blijft bestaan.”

Meer weten over de duurzame voedselketen? Aanmelden voor de webinar kan hier

Voormalig bassist van The Gathering, Marjolein Kooijman, speelt twee eigen nummers tijdens de webinar.