advertentie Banner SNLR.nl

Voorstanders Zwarte Piet Den Bosch willen eigen comité

De actiegroep Pro Zwarte Piet Den Bosch gaat een eigen comité oprichten als roetveegpiet een vast en groter onderdeel van de sinterklaasintocht in Den Bosch wordt.

Dat laat voorman van de actiegroep Danny van der Horst weten na het protest van woensdagavond op de Markt. Daar lieten honderden voorstanders van Zwarte Piet van zich horen. De demonstratie werd bewust een aantal dagen vóór de intocht gehouden. “Zondag moet in het teken van kinderen staan, daarom protesteren we nu”, zei de organisatie daarover.

De actiegroep heeft aangekondigd een eigen comité op te richten als de roetveegpiet een vaste en grotere rol gaat krijgen bij de intocht. “Er zijn genoeg vrijwilligers die daarbij aan willen sluiten”, zegt Danny van der Horst van Pro Zwarte Piet Den Bosch. Ook spreekt van der Horst van ‘geldschieters’ die in het comité willen investeren. “Subsidie is dus niet nodig.”

Video: de protestactie van de voorstanders van Zwarte Piet op de Markt. Tekst gaat verder onder de video.

De groep zegt binnenkort om de tafel te gaan met de organisatie van de sinterklaasintocht. Van der Horst: “We gaan met twee mensen van het comité in gesprek. We willen kijken wat er in de toekomst mogelijk is.” Karin Lammers, voorzitter van Stichting Intocht Sint Nicolaas Den Bosch, weet niets van die afspraak.

“Ik heb er niets over gehoord. Ik ken wel het standpunt van de groep en kan waardering hebben voor de manier waarop er geprotesteerd is”, zegt Lammers. “Maar we willen er als comité voor iedereen zijn, dus er zijn dit jaar zowel Zwarte Pieten als schoorsteenpieten bij de intocht aanwezig."

Er zijn 130 pieten bij de intocht. Hoeveel roetveegpieten/schoorsteenpieten erbij zijn, kan Lammers nog niet zeggen. Ook hoe laat en waar de aangekondigde demonstratie van Kick Out Zwarte Piet plaatsvindt, is nog niet bekend. Voorstanders van Zwarte Piet demonstreren zondag niet, maar er loopt wel een groepje voorstanders mee in de optocht.