advertentie Banner SNLR.nl

Voortbestaan Modelbouwvereniging De Wissel in gevaar

Na 43 jaar is het voortbestaan van de Osse Modelbouwvereniging De Wissel in acuut gevaar. Zonder een subsidie van de gemeente zou het wel eens een aflopende zaak kunnen zijn.

De vereniging kampt met een flink gat op de begroting dat is ontstaan door de verhuizing vanuit de kelder van De Lievekamp naar een onderkomen bij de Food Loods. De Wissel is erg blij dat ze daar voor twee jaar terecht kon met de modelspoorbanen. Maar omdat het nu om een commerciële verhuurder gaat, is de jaarlijkse huur omhoog gegaan van 3700 tot zo’n 8200 euro. En vanwege de coronacrisis kan De Wissel zelf weinig ondernemen om extra inkomsten binnen te halen, bijvoorbeeld door het geven van workshops en lezingen of door schoolklassen te ontvangen.

Subsidie

Het gat dichten door de contributie te verhogen zou voor de leden een verdubbeling betekenen van de jaarlijkse bijdrage. Volgens voorzitter Jan van Berkensteijn zou dat zeker leden gaan kosten waardoor de financiële problemen nog groter zouden worden. Volgens de voorzitter heeft de club alleen in de beginfase ooit subsidie gehad en heeft het daarna altijd zelf de eigen broek op kunnen houden. Met de nodige tegenzin is nu bij de gemeente toch een jaarlijkse subsidie aangevraagd van 3500 euro. Dat verzoek werd echter afgewezen omdat De Wissel een ‘hobbyvereniging’ is en daarom niet binnen het sociaal-cultureel beleid van de gemeente past. 

Politiek

In de raadsvergadering van vorige week stelde Van Berkensteijn dit aan de orde. Op verzoek van D66, GroenLinks en PvdA is het onderwerp nu voor volgende week op de agenda gezet van een commissievergadering. Jan van Berkensteijn hoopt dat de politiek alsnog gaat beslissen om De Wissel, dat nog steeds op zoek is naar een definitief onderkomen, te steunen. “Anders moeten we maar beslissen om de vereniging te verplaatsen naar een andere gemeente, of zelfs opheffen”, zo stelt Van Berkensteijn.