advertentie Banner Trined

Voorwaardelijke celstraf voor dodelijk ongeval op A50 bij Nistelrode

Een 62-jarige Roemeen is veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijke celstraf voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval op de A50 bij Nistelrode in februari 2019. Ook kreeg de man een rijontzegging van 1 jaar.

De vrachtwagenchauffeur had niet op tijd in de gaten dat er een file stond op de weg en reed achterop een aantal auto’s. Daarbij kwam één persoon om het leven en raakte een aantal anderen zwaargewond. 

Volgens de rechter had de ervaren beroepschauffeur, die reed in een zwaarbeladen wagen, extra voorzichtig en oplettend moeten zijn. De man had de cruise control aangezet en nam daarmee het risico dat hij niet op tijd kon reageren als het nodig was, zo oordeelde de rechter. De chauffeur zei dat hij vlak voor de aanrijding mogelijk in slaap was gevallen en volgens zijn advocaat kan er ook sprake zijn geweest van een hartinfarct. De rechtbank vond dat echter niet aannemelijk.

Grote impact

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met de grote impact van het ongeluk op de slachtoffers en de nabestaanden. Aan de andere kant weegt voor de rechter ook mee dat de chauffeur oprecht spijt heeft en dat hij kampt met grote psychische gevolgen. Hij nam ook ontslag als internationaal vrachtwagenchauffeur en dat heeft grote financiële gevolgen voor de man en zijn gezin. 

Een taakstraf is volgens de rechter geen optie omdat de man in Roemenië woont. Vanwege de persoonlijke omstandigheden van de man is een onvoorwaardelijke celstraf volgens de rechter ook niet op zijn plaats.