advertentie Banner Trined

Vorstengrafzwaard voor even terug in Oss

OSS - Via de rotonde waarop een metershoge replica staat, keerde het enige echte Vorstengrafzwaard vrijdag terug naar Oss. Om precies te zijn naar de eerste verdieping van museum Jan Cunen.

Op de plek waar de vitrine staat, is de kopie op de rotonde ook te zien. De opening van deze rotonde is ook de reden dat het zwaard weer even terug is in Oss.

Normaal gesproken ligt het originele zwaard uit de 7e eeuw voor Christus in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het was al vier keer eerder terug in Oss. Vorig jaar voor het laatst, tijdens de nationale archeologiedagen in een pop-up museum.

"Dit is een mooie gelegenheid om het origineel in Oss te tonen", vertelt Luc Amkreutz die in Oss was en zag dat het vervoer perfect was verlopen. Hij is conservator van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. "De vindplaats in Oss ligt een heel stuk uit de richting van waar andere vorstengraven zijn gevonden. Daarom is het voor Nederland en Europa een bijzondere vondst met een hoge wetenschappelijke waarde."

Karin van Lieverloo van museum Jan Cunen voelt zich naar eigen zeggen 'bevoorrecht en trots om het zwaard in haar museum te hebben'. "Toen ik hier als kind kwam dacht ik naar het origineel te kijken maar later bleek het een replica te zijn. Iedereen in Oss kent het zwaard dus het is bijzonder om het hier nu te kunnen te tonen."

Het Vorstengrafzwaard en alle andere vondsten uit het vorstengraf bij Paalgraven zijn tot en met 20 januari te bewonderen in museum Jan Cunen. De rotonde wordt maandagavond, voorafgaand aan de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Oss, geopend.