Vrachtwagenverbod op Dorpenweg lijkt er niet te komen
De gemeenteraad in Oss krijgt de bal teruggekaatst van het college. Op het voorstel van de gemeente om een vrachtwagenverbod in te stellen op de Dorpenweg zijn zo veel bezwaren ingediend, dat alle argumenten opnieuw gewogen moeten worden. Omdat de politie sterke twijfels heeft of het wel te handhaven is, lijkt het verbod er niet te komen.
"We scheppen een verwachting bij de aanwonenden waarvan ik niet overtuigd ben of die waargemaakt kan worden", legt wethouder Sidney van den Bergh uit. Daarom roept hij opnieuw de hulp van de gemeenteraad in. "Het wordt drukker en drukker. Onze stad groeit. Maar ten opzichte van de afgelopen jaren is het zelfs iets minder druk geworden op de Dorpenweg. Dat wil zeggen dat andere maatregelen die we hebben genomen wel degelijk effect gehad hebben."
Ten opzichte van de afgelopen jaren is het zelfs iets minder druk geworden op de Dorpenweg
Sidney van den Bergh (CDA), wethouder verkeer
De aanwonenden lijken meer en meer alleen te staan. Bewoners van Haren en Deursen-Dennenburg hebben al jaren overlast van grote vrachtwagens die over de Dorpenweg rijden. Vooral tijdens de spits als er file staat op de A50. Dat hebben ze ook aangegeven in een enquête. Er is volgens de Dorpsraad Ravenstein wel degelijk naar geluisterd, maar de meningen zijn zo verdeeld dat zelfs de dorpsraad geen standpunt in wil nemen.
De collega's in Herpen doen dat wel. Want als er een vrachtwagenverbod komt, dan zal er naar verwachting steeds meer vrachtverkeer door Herpen rijden. "Het kan nooit de bedoeling zijn dat een probleem ergens wordt opgelost en dat vervolgens iemand anders het in de schoot geworpen krijgt", zegt Tom van Leeuwen, voorzitter van Dorpsraad Herpen.
Bereikbaarheid verslechtert
Ook de ondernemers die zich verenigen in VNO-NCW Oss zijn tegen een vrachtwagenverbod. De bereikbaarheid van de stad en de regio verslechtert erdoor, vinden ze. "De Dorpenweg kan pas vrachtwagenvrij worden als de A50 is verbreed", is hun standpunt. En dat gaat nog zeker tot 2028 duren.
De lokale afdeling van de ZLTO had het college verzocht om een vrachtwagenverbod in één richting in te voeren, maar die optie is inmiddels van tafel. "Wij merken dat er in het buitengebied veel agrarische bedrijven zitten. Die moeten gewoon bereikbaar zijn. De makkelijkste weg is door de polder. En die weg is daar uitermate voor geschikt", vindt Gijsbert van Loon van de ZLTO. Hij denkt dat de overlast op termijn vanzelf minder wordt, omdat er ook steeds meer elektrische auto's en vrachtwagens komen.
Het vrachtwagenverbod op de Dorpenweg wordt nog dit jaar besproken in de Osse gemeenteraad.